Domácí směs pro vůni vašeho domova, která zároveň dezinfikuje vzduchu a chrání vás hlavně v obdobích chřipky a jiných nemocí. Ničí bakterie a nemají ji rádi ani komáři či mouchy. Vybrat si můžete přírodní vůni, která je nejvíce odpuzuje

potřebujeme:

Polévková lžíce jedlé sody
3 sklenice teplé vody
3 lžíce domácího změkčovače (původně ho vyrábím do praní namísto aviváže, toto je však druhé jeho úžasné využití)

postup:

Nejprve nalijte změkčovač do prázdné láhve, pak přidejte vodu a sodu. Zavřete láhev, dobře protřepejte a potom rozstrekujte směs do interiéru. Účinek bude trvat dlouho. Jakmile se směs rozptýlili a vy budete opět chtít zvýšit intenzitu vůně, jednoduše opět rozstriekajte. Pokud chcete. můžete použít i obyčejnou aviváž z obchodu, ale ta nemá dezinfekční účinek a její vůně může být těžší.

Voňavé prádlo a klid s moly – a ani kapka aviváže do pračky

Aviváž mi věru při praní vůbec nesloužila dobře. Slepené ručníky, zanesená pračka, to vše podle opraváře praček udělá právě ona. Pokud ji používáte dlouhodobě tak, jako já, může vám pořádně zkomplikovat život. Nyní místo ní dávám do pračky ocet, ale i tak ji nadále kupuji, aby mi prádlo krásně vonělo, akorát ji používám jinak . V televizi jsem totiž viděla tento perfektní nápad. Prádlo vám bude krásně vonět a pračku budete mít čistou a můžete se rozloučit s moly, vůně aviváže jejich odpuzuje!

potřebujeme:

375 ml aviváže (já kupuji levandulovou, ale můžete kteroukoli)

9 plátů želatiny

Formu na led

postup:

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody.

Aviváž nalijeme do hrnce a přendáme na plamen, zahříváme na slabém plameni tak, aby byla zahřátá, ale aby nezačala vřít.

Nabobtnalé pláty vložíme do hrnce s aviváží a mícháním rozpustíme , potom sundáme z plamene a nalijeme do formiček na led, nebo do jiných libovolných formiček.

Necháme alespoň 24 hodin ztuhnout a pak vložíme do plátěného sáčku , nebo můžeme nechat i jen tak. Pak jednoduše vložíme do skříně nebo do komody, jednoduše tam, kde chcete mít voňavé prádlo. Je to opravdu skvělý tip, prádlo mi krásně voní a nepřidávám přitom do pračky ani kapku aviváže.

Domácí náhrada aviváže (změkčovač):

přísady

10 gr. soda na pečení
200 ml. teplá voda
800 ml. jablečného octa
25 kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje (citron, levandule atd.)

příprava

Do plastové nádoby dáme vodu, ocet, sodu (směs bude reagovat). Přidejte vůni a přidávejte do pračky namísto klasické aviváže. Prádlo bude mnohem jemnější, čistší a bude krásně vonět.

Zdroj:Dobrenoviny.sk