Lidé s krevní skupinou 0 jsou chráněni před smrtí na malárii
„Data bezpochyby naznačují, že důvodem, proč máme různé krevní skupiny, je malárie,“ řekla doktorka Claudia Cohn, lékařská ředitelka Krevní banky University of Minnesota. Lidé s krevní skupinou 0 jsou tak chráněni před smrtí na malárii .

Například v Nigérii má více než polovina populace skupinu 0, která je chrání před malárií.

Malárie zabije v roce 2020 celosvětově 627 000 lidí, podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. U lidí přenášejících parazita způsobujícího malárii se infikované červené krvinky hromadí v malých krevních cévách a blokují krev a kyslík v přístupu do mozku.

Krevní skupina však není jediným aspektem krve, který zvyšuje riziko malárie. Kromě čtyř hlavních krevních skupin existuje 15 dalších typů antigenů, které mohou být přítomny na povrchu červených krvinek, řekl Cohn Live Science. Jeden z nich se jmenuje „Duffy“. Lidé, kteří postrádají Duffyho antigen, jsou relativně odolní vůči jednomu ze dvou hlavních parazitů malárie.

Absence Duffyho antigenu je běžná v celé subsaharské Africe, kde je malárie běžná, ale vzácná v jiných částech světa, podle projektu Malaria Atlas.

Existují důkazy, že populace, které se vyvinuly v oblastech náchylných k malárii, mají krevní skupiny typu O, ale je méně jasné, proč lze krev ve skupinách A, B a AB nalézt v relativně velkém množství jinde.

Někteří vědci našli spojitost mezi určitými nemocemi a různými krevními skupinami . Například studie z roku 2021 v časopise BioMed Research International zjistila, že lidé se skupinou O jsou náchylnější k choleře, tuberkulóze a příušnicím. Naproti tomu lidé s krevní skupinou AB mají větší pravděpodobnost, že budou mít neštovice a infekce Salmonella a E. coli. Tyto studie neprokázaly kauzální vztah mezi krevní skupinou a prevalencí těchto onemocnění, ale souvislosti mohou být způsobeny jinými faktory.

Zdroj:VerveTimes