Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Do mísy mezitím nalijte mléko, rozdrobíme do něj droždí a přidejte cukr, sůl, žloutky, celé vejce a vodu nebo rum. Ty se do těsta přidávají proto, aby neabsorbovalo tolik oleje při pečení, po rumu navíc dostanou koblihy zajímavou aroma. Směs promíchejte dohladka, cukr se musí zcela rozpustit.
  2. Postupně přisypávejte mouku. Těsto pak hneďte tak dlouho, než vytvoří hladkou hmotu. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo, které nesmí být horké, a postupně ho zapracúvajte do těsta.
  3. Těsto hněteme dalších 5-10 minut, dokud se nepřestane přilepovat ke stěnám mísy. Výsledné těsto by mělo být nadýchané a jen mírně lepivé. Na hnětení můžete použít kuchyňský robot nebo domácí pekárnu
  4. Těsto vložte do naolejované nádoby, přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi hodinu a půl kynout. Vypracujte těsto, rozdělte ho na 22 kusů po zhruba 50 gramech az těch pak vyválejte kulaté koblihy. Tyto koblihy pak ještě umístěte na vymazaný plech, zakryjte a nechte dalších 30 minut kynout. Při válení šišek nepoužívejte mouku, při smažení se bude připalovat. Pokud těsto lepí, namažte si ruce olejem.
  5. Rozpalte pánev s olejem, přidejte šišky a smažte asi minutu a půl z každé strany, dokud nebudou krásné hnědé. Pokud hnědnou příliš rychle, snižte teplotu. Oleje by mělo být tolik, aby v něm koblihy plavaly.
  6. Po osmažení je nechte vychladnout na papírových ubrouscích a podle chuti naplňte

Máme hotovo.

Zdroj:youtube