Postup:
- V hrnci rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Do mísy mezitím nalijte mléko, rozdrobíme do něj droždí a přidejte cukr, sůl, žloutky, celé vejce a vodu nebo rum. Ty se do těsta přidávají proto, aby neabsorbovalo tolik oleje při pečení, po rumu navíc dostanou koblihy zajímavou aroma. Směs promíchejte dohladka, cukr se musí zcela rozpustit.
- Postupně přisypávejte mouku. Těsto pak hneďte tak dlouho, než vytvoří hladkou hmotu. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo, které nesmí být horké, a postupně ho zapracúvajte do těsta.
- Těsto hněteme dalších 5-10 minut, dokud se nepřestane přilepovat ke stěnám mísy. Výsledné těsto by mělo být nadýchané a jen mírně lepivé. Na hnětení můžete použít kuchyňský robot nebo domácí pekárnu
- Těsto vložte do naolejované nádoby, přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi hodinu a půl kynout. Vypracujte těsto, rozdělte ho na 22 kusů po zhruba 50 gramech az těch pak vyválejte kulaté koblihy. Tyto koblihy pak ještě umístěte na vymazaný plech, zakryjte a nechte dalších 30 minut kynout. Při válení šišek nepoužívejte mouku, při smažení se bude připalovat. Pokud těsto lepí, namažte si ruce olejem.
- Rozpalte pánev s olejem, přidejte šišky a smažte asi minutu a půl z každé strany, dokud nebudou krásné hnědé. Pokud hnědnou příliš rychle, snižte teplotu. Oleje by mělo být tolik, aby v něm koblihy plavaly.
- Po osmažení je nechte vychladnout na papírových ubrouscích a podle chuti naplňte
Máme hotovo.
Zdroj:youtube