Postup:

Sbírejte květiny na zahradě mimo dosah zvířat a aut. Rychle je osprchujte, tak aby se neztratil pyl. Vložte pyl do hrnce, přidejte vodu a nakrájené celé citrony; vařte 15 minut. Nechte vychladnout a uchovávejte v chladné místnosti po dobu 24 hodin. Já ho dávám do lednice. Poté přecedím přes plátno, dobře vymačkám, dám do hrnce a přidám cukr. Vaříme na prudkém ohni 1/2 hodiny, ale dáváme pozor, aby se med nevytratil… pak vypneme oheň a vaříme dalších 60 minut na mírném ohni. Výsledný med by měl být mírně zředěný a stáčený do lahví. Z výše uvedeného množství vznikne 6-7 majonézových sklenic nebo asi 2 litry medu.

Pampeliškový med je typický svou zlatavou barvou a výraznou sladkou chutí s nádechem hořkosti. Někdy se mu také říká pampeliškový sirup, protože jeho hlavní složkou je květ pampelišky, který vlastně není medem. Pampeliškový med lze podle způsobu vaření rozdělit na zahřívaný a nezahřívaný. Oba druhy jsou stejně chutné, mají pozitivní vliv na zdraví a díky své lahodné chuti jsou vysoce návykové.