postup:

Nejdříve si umyjte cuketu pod vlažnou vodou a odstraňte horní a dolní okraj . Pak zeleninu nakrájejte na středně velké tyčinky o šířce asi jeden centimetr. Cuketové plátky pak vložte do hluboké mísy, posolte, přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte asi patnáct minut odpočinout .

Mezitím si rozklepněte do menší mísy vejce a ochuťte solí a pepřem. Až vejce rozšleháme, přidejte i kefír a vsypte trochu hladké mouky. Vymíchejte polotekuté hladké těstíčko.

Po patnácti minutách cuketa pustí šťávu, tu slijte. Jednotlivé cuketové kousky pak obalte nejprve v mouce , pak v těstíčku a na závěr můžete opět v mouce. Plátky z cukety vkládejte do rozpáleného oleje a pečte ze všech stran do zlatova na mírném ohni.

Potom můžete přebytečný tuk odsát kuchyňskými utěrkami a pochutnávat si na obalované cuketě například se zakysanou smetanou , která se k ní bezvadně hodí. Smetanu je však možné nahradit i hustším bílým jogurtem.

Stejným způsobem je možné obalit a usmažit i jiné druhy vámi oblíbené zeleniny. Lahodné jsou například i takto připravené žampiony.

video: