4) Nadměrná konzumace zpracovaných potravin

Jak jsme již uvedli výše, zpracované potraviny jsou bohaté na sůl a množství dalších toxických aditiv, které nadměrně zatěžují játra a ledviny, čímž zvyšují riziko otoků.

Obsahují také hodně cukru a umělých sladidel, které vedou k prudkým výkyvům inzulínu a krevního cukru.

V případě diabetiků jsou to vážné komplikace, které mohou zadržování vody v těle a tvorbu otoků dále zhoršovat.

5) Nedostatek hořčíku

Nízké hladiny hořčíku v těle zpomalují vitální funkce důležitých orgánů a vyvolávají otoky.

Výzkum v této oblasti ukázal, že příjem 200 mg hořčíku denně snižuje výskyt edémů u žen s premenstruačním syndromem.

Pro doplnění hořčíku užívejte doplňky stravy a také potraviny jako špenát, ořechy, tmavou čokoládu (kakao) a avokádo.

6) Nedostatek draslíku

Draslík je extrémně důležitý, ale často opomíjený minerál, který je nepostradatelný pro správnou funkci buněk, tkání a celých orgánů. Hraje také významnou roli při udržování hladiny tekutin v těle.

Jeho nízké hladiny vedou k zadržování vody, přibírání a svalovým křečím.

Draslík navíc kontroluje hladinu sodíku v krvi, je jeho jakousi protiváhou. Zvýšený příjem draslíku vytlačuje z buněk sodík, čímž se zvrátí proces tvorby otoků.

Z potravin najdete draslík převážně ve žlutém a červeném melounu, bramborách a banánech.

Ke snížení otoků a odvodnění organismu můžete použít i některé bylinky s diuretickými účinky. Jde hlavně o bylinky jako jsou česnek, pampeliška, kopřiva, petržel, fenykl nebo přeslička.

Konzumujte je buď čerstvé, nebo si z nich připravit čaj, v závislosti na vaší preference a druhu bylinky.

1
2