Ženám čaj z malinových listů pomáhá při menstruačních bolestech a posiluje svalstvo dělohy. Velmi vhodný je pro ženy ve vysokém stádiu těhotenství, kdy jeho pravidelná konzumace může snížit riziko závažného krvácení během porodu. Tento čaj také zkracuje čas porodních bolestí a celkově dokáže usnadnit porod. Čaj totiž podporuje stahy dělohy, proto není vhodný pro těhotné ženy v prvním trimestru.

Způsobů, jak dostat živiny z maliníkového listí do organismu, existuje hned několik. Záleží jenom na vás, která varianta vám bude více vyhovovat, přičemž ale vždy zvažte, na který zdravotní problém maliník chcete užívat a podle toho vybírejte i vhodnou aplikaci.

  • odvar – vhodný například jako maska na vlasy
  • drcené malinové listí – maska na obličej
  • malinová mast – šťáva z malinových listů smíchaná se sádlem
  • obklad
  • čaj z maliníkových listů – natrhané listy vysušte a poté nadrťte

Co si udělat z malinových listů a jak je použít?

1. Malinový čaj

Čaj připravený z listů maliníku se již celá staletí užívá jako lidová medicína. Pro přípravu čaje třeba 1 a půl až 3 polévkové lžíce čerstvě nařezaných listů, které se zalijí 2,5 dcl vroucí vody a nechají se louhovat 10 – 15 minut. V případě kupovaných sušených směsí se používá na jeden šálek čaje 1 čajová lžička drogy.

Malinový čaj lze pít při výše uvedených zdravotních potížích, nebo pouze jako nápoj v rámci denního pitného režimu. Vedlejší účinky známé nejsou, ovšem ženám v prvním trimestru se nedoporučuje pít více, než jeden šálek denně, protože stimuluje děložní svaly.

Čaj z malinových listů se již celá staletí užívá jako všeobecné tonikum ženských pohlavních orgánů. Pokud se užívá několik dní před menstruací, může zmírnit menstruační bolesti. Předpokládá se, že posiluje a tonizuje svalstvo dělohy a podporuje poporodní stahy. Pokud se pravidelně užívá v posledním trimestru těhotenství, může snížit riziko závažného krvácení během porodu, zkrátit čas porodních bolestí a celkově porod zlehčit.

2. Malinová tinktura

Z malinových listů se dá snadno připravit tinktura, kterou lze užívat při zdravotních problémech v množství 3 ml třikrát denně. Při vnějším použití se aplikuje na postižené místo (křečové žíly, kožní problémy). Výborná je i do koupele.

Jak si malinovou tinkturu vyrobit? Nejdříve si připravte čerstvé malinové listy, kvalitní pálenku a skleněnou láhev. Co se týče množství, závisí na vás, ale řiďte se poměrem 1:5, čili na jeden díl rostliny použijeme 5 dílů alkoholu. Například na 200 g listů potřebujeme 1 litr pálenky. Listy nejdříve důkladně omyjeme a nařízneme. Dáme do láhve a zalijeme pálenkou cca 1 cm nad listy. Pokud třeba, pálenku doléváme. Uzavřenou láhev dáme na tmavé místo a necháme macerovat 14 dní. Průběžně promícháváme. Po uplynutí doby louhování tinkturu přecedíme a skladujeme v tmavé nádobě.

3. Odvar z listů malin

Odvar z listů malin s příměsí rozdrcených čerstvých plodů a medu je také považován za blahodárné sérum pro vlasovou pokožku, kterou vyživuje a zbavuje lupů. Každá žena také touží mít krásné a pevné nehty. I v tomto případě jsou perfektním řešením maliny. Plody malin i jejich listy jsou jsou zdrojem vitamínu B2 (riboflavin), který je nezbytný pro zdravý růst silných a pevných nehtů.

Zdroj:magazinplus