Další úžasné účinky bobkového listu

Pro dobrý spánek

Listy bobkového listu vložené pod polštář vám zajistí klidný spánek a pomohou vám rychleji usnout. Jejich aroma působí uklidňujícím dojmem, odplavuje stres a napětí. Lidé trpící nespavostí kvůli stresu na ně nedají dopustit.

proti molům

Několik lístků vavřínu ve skříni vám pomohou ochránit vaše šatstvo ve skříních před invazí molů. Působí stejně účinně jako levandule.

Pomáhá při revmatismu

V hmoždíři rozdrťte několik lístků bobkového listu a zalijte je olivovým olejem. Promíchejte a směs naneste na místa postižená revma. Obklad můžete používat vícekrát za den.

Odstraňuje z těla přebytečnou sůl

Na očistu těla od přebytečné soli pomůže domácí kúra z bobkového listu. Připravte si 300 ml vody a vložte do ní 5 g bobkového listu. Přeložte na plamen a vařte asi 10 minut.

Odvar nechte vychladnout a pijte v průběhu celého dne po menších doušcích přibližně do 8 hodiny večer. Maximálně kúru aplikujte po dobu 3 dnů. Tato kúra pomáhá i s usazováním krystalků kyseliny močové v kloubech.

Proti pálení žáhy a pro lepší trávení

Bobkový list dokáže rychle a účinně pomáhat proti pálení žáhy. Také je silnou přírodní prevencí proti nadýmání a plynatosti.

Pro zdravou a krásnou pokožku

Bobkové lístky rozdrťte v hmoždíři a smíchejte s vodou. Potom přendejte na plamen, převařte a sceďte. Směs naneste na obličej pomocí vatového tamponu a nechte chvíli působit. Pak omyjte vodou.

Pomáhá předcházet cukrovce

Vavřín, nebo bobkový list pomáhá snižovat cholesterol, hladinu triglyceridů a glukózy v krvi. Bobkový list také pomáhá zpracovávat inzulín.

První pomoc když Vás štípne hmyz

Odvary a obklady z bobkového listu jsou skvělou pomocí při léčbě nepříjemných štípnutí hmyzem, ale i otoků, poranění či jiných podráždění pokožky.

Vyrobte si domácí kúru na bolestivá místa, kterou budete mít vždy po ruce. Potřebujete na ni 50 g bobkového listu, které zalijete 200 ml lihu, necháte louhovat 1 den a potom přidáte 400 ml olivového oleje.

Tuto směs je třeba ve vodní lázni zahřívat až 5 hodin. Směs následně sceďte, nechte vychladnout a skladujte v uzavíratelných lahvičkách.

Směs používejte k potírání oteklých, bolestivých a podrážděných míst. Tento lektvar pomáhá ulevit i u revmatických bolestí.

Co ještě dokáže bobkový list?

  • Bojuje proti migréně a působí jako přírodní sedativum.
  • Poskytuje úlevu při bolesti kloubů a páteře.
  • Má silné antibakteriální účinky.
  • Podporuje paměťové funkce, zlepšuje pozornost a koncentraci.
  • Podporuje správnou cirkulaci krve a prokrvení.
  • Působí protizánětlivě.
  • Pomáhá při léčbě zánětů sedacího nervu.