5 způsobů jak vylákat moli z jejich skrýše:

Máte podezření, že by se ve vašich potravinách mohli ukrývat mole? Dříve, než potraviny vyhodíte, zkuste moli přilákat.

  • pivo

Mole pivem přitáhnete. Takže pokud ho dáte do blízkosti místa, kde se vyskytují a nad pohár připevníte obvaz, moli se dostanou do sklenice, kde se utopí, ale ven z něj už ne.

  • Ocet a víno

Nalijte je do lahve nebo do misky a dejte k blízkosti potravin, v nichž by se moli mohly nacházet. Mole vůně jablečného octa a vína přitáhne, ale v tekutině se utopí.

Takto je od potravin udržíte dále

  • Koření a bylinky

Skořice, hřebíček nebo bobkový list molům nevoní. Dejte je do blízkosti potravin, pokud chcete, aby se jim škůdci vyhnuli.

  • tabák

Mole nesnášejí vůni tabáku. Pokud vám nevadí, umístěte sáček s tabákem ke potravinám, kde se zvyknout vyskytnout.

  • cedr

Cedrové dřevo také působí na mole odpudivě. Opět je vhodné ho položit do blízkosti potravin, které moli rady napadají.

Potravinám tyto metody již ale nepomohou, protože moli je svým výskytem znehodnotily. Doporučujeme vám všechny napadené potraviny  vyhodit  a celý prostor, kde jste potraviny skladovali, vyklidit. Povrchy byste měli  vyčistit  dezinfekčními prostředky nebo bílým octem. Vhodné je také potraviny skladovat v uzavíratelných skleněných nádobách a prostor, ve kterém jejich skladujete, pravidelně větrat a čistit. Nezapomínejte potraviny po záruce vyhodit.

Nezaměňujte si mola potravinovou s molem šatovou. Mol šatová má stříbřité křídla, potravinová zase hnědé skvrny a je mnohem větší.

Zdroj.somzena