Konkrétně v těchto dvou bodech:

1. Suché mandle obsahují enzymové inhibitory, které chrání semena až do doby vhodné na klíčení, když mají dostatek vláhy.

Tyto látky mohou blokovat enzymy ve vašich střevech. Po namočení se uvedené látky deaktivují.

2. Konzumace namočených mandlí dělá trávení jednodušším a efektivnějším. Pro tělo je tak k dispozici větší množství živin, které mandle obsahují.

Ve skutečnosti toto platí nejen pro mandle, ale pro všechny ostatní ořechy a semena.

Co s vaším tělem udělá konzumace pouze 4 namočených mandlí denně

Teď se už ale pojďme blíže podívat na to, jaké zdravotní přínosy nabízí pravidelná konzumace již tak malého množství, jako jsou 4 namočené mandle každý den:

Zdravé srdce

Mononenasycené tuky, bílkoviny a draslík nacházející se v mandlích jsou extra přínosné pro vaše srdce.

Vitamin E také snižuje riziko chronických onemocnění srdce. Hořčík vás zase chrání před akutním srdečním infarktem.

Mandle navíc mají schopnost snižovat záněty, které poškozují cévy a tepny.

Zvýšená energie

Každodenní konzumace pár mandlí je nejlepším způsobem, jak si zvýšit energetickou úroveň.

Mangan, měď a riboflavin z mandlí pomáhají zvyšovat produkci energie a rychlost vašeho metabolismu.

Snížení cholesterolu

Mandle se řadí mezi nejlepší potraviny na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Je to díky již zmíněnému vitaminu E a vápníku.

Zvýšení mozkových funkcí

Mandle jsou zdrojem více živin, které pomáhají k rozvoji zdravého a výkonného mozku.

Jde například o látku L-karnitin, který zvyšuje mozkovou aktivitu a pomáhá vytvářet nová nervová propojení, což zlepšuje paměť a snižuje riziko Alzheimerovy choroby.

Zdravé kostí

Minerály jako vápník, hořčík a fosfor z mandlí prospívají zdraví kostí.

Navíc, fosfor nejen podporuje kosti, ale i účinně předchází vzniku osteoporózy.

Regulace krevního tlaku

Draslík přítomen v mandlích přispívá k regulování krevního tlaku a brání jeho zvyšování.

Nízký obsah sodíku zase pomáhá kontrolovat přílišnou fluktuaci krevního tlaku.

Předcházení rakovině

Je prokázáno, že pravidelná konzumace mandlí snižuje riziko rakoviny tlustého střeva tím, že zlepšuje průchodnost střev, aby v nich potrava nezahnívala a netvořily se z ní toxiny.

Kromě toho mandle obsahují i vitamin B17, který je známý svými mocnými protirakovinnými účinky.

Zdroj:Badatel.sk