Za prvé, bílý chléb má vysoký obsah kalorií a jednoduchých sacharidů, ale nízký obsah vlákniny, zdravých tuků a bílkovin. Díky tomu je bílé pečivo klasifikováno jako potravina s vysokým glykemickým indexem (vysoký GI). Studie ukazují, že konzumace potravin s nízkým GI vede k pocitu plnosti než konzumace potravin s vysokým GI. Jinými slovy, jídlo s vysokým obsahem GI vás prostě nezasytí jako ostatní potraviny, což může způsobit přejídání a přibírání na váze, píše Živim.gloria.hr.

chléb

Dalším způsobem, jak může bílý chléb způsobit přibírání na váze a břišní tuk, je stimulace uvolňování inzulínu v těle. Inzulin je hormon vylučovaný slinivkou břišní, který stahuje cukr z krevního řečiště do jater, tuku a svalů. Když jíte více jednoduchých sacharidů, uvolní se více inzulínu a více glukózy se pravděpodobně uloží jako břišní tuk.

Je pravda, že bílé pečivo je spojeno se zvýšeným rizikem tuku na břiše, ale to neznamená, že ho musíte úplně vysadit. Celozrnný chléb s vysokým obsahem vlákniny je ve skutečnosti spojen s menším množstvím břišního tuku, když se konzumuje spolu se zdravou stravou.