Nejzávažnější formou onemocnění nadledvin je nádor nebo adenom nadledvin. Příznaky tohoto onemocnění závisí na tom, která část žlázy je postižena, tedy jaké hormony tato žláza vylučuje ve větším či menším množství, než je nutné.

V případě nádorů nadledvin se tedy mohou vyskytnout zvýšené mužské vlastnosti u žen nebo ženské vlastnosti u mužů, pokud je postižena kůra nadledvin. Mohou se také objevit příznaky zvýšené sekrece kortizolu, jako je zvýšená hmotnost, tuk v horní části těla (zejména za rameny a lopatkami), hubené nohy, nepravidelná menstruace, vysoký krevní tlak, osteoporóza, modřiny a celková chmurnost a deprese.

A konečně, nádor nadledvin může také způsobit zvýšenou sekreci adrenalinu, což vede k vysokému krevnímu tlaku, slabosti a svalovým křečím. Někdy je adenom objeven, až když začne tlačit na okolní orgány. Pak lze diagnózu stanovit pouze ultrazvukem nadledvin v ordinaci lékaře.

Jedním z nejčastějších onemocnění nadledvin je však zpomalená činnost žlázy způsobená sníženou sekrecí adrenalinu. Může nastat jako reakce na dlouhodobý stres, kdy tělo vyčerpá všechny zásoby adrenalinu a přestane na stres adekvátně reagovat. Dále pak celková slabost, deprese, apatie, rozmazané vidění a chronická únava.

Pokud dojde ke zpomalení práce nebo nádoru nadledvinky, je zde možnost přirozené léčby a regulace její práce. Jeho práci lze tedy kontrolovat a regulovat pomocí výživy nebo určování příčin těchto potíží, z nichž první je stres.

Proto je důležité příznaky stresu včas rozpoznat a omezit na co nejmenší možnou míru. Některé z užitečných tipů mohou být:

  • Snižte hladinu kofeinu během dne – to znamená, pijte méně kávy;
  • Zvyšte množství kokosových produktů, zejména kokosového mléka – prokazatelně zlepšuje funkci nadledvin;
  • Zvyšte množství užitečných tuků, jako jsou omega-3 tuky, které se většinou nacházejí v rybím mase;
  • Zvyšte množství zeleniny, zejména zelené (jako je špenát, kapusta, zelenina atd.) – ale nepřehánějte to s ovocem;
  • Užívejte vitamín B16 a selen – prokazatelně zlepšují funkci nadledvinek.
  • Snižte stres nebo se alespoň naučte rozpoznávat příznaky stresu, abyste jej mohli omezit nebo zmírnit jeho dopady, jakmile se objeví. Problémy řešte dlouhodobě a najděte si čas na odpočinek a relax od každodenních problémů.