Léčivé vlastnosti pampelišky
Listy pampelišky jsou ještě bohatší na vitamíny než špenát a rajčata.
Obsahuje vitamíny A, B2, C, D a G, dále minerální látky draslík, sodík, vápník, fosfor a železo.
Jako silné diuretikum je prospěšný pro ledviny a močové orgány.
Kromě toho, že má močopudné vlastnosti, stimuluje tvorbu žluči, čistí játra, pomáhá při alergiích a snižuje cholesterol.
Vzhledem k množství živin, které obsahuje, jsou listy pampelišky doporučovány jako doplněk stravy pro těhotné a postmenopauzální ženy.

Pampeliška je obecně prospěšná při ženských onemocněních a především k prevenci a léčbě onemocnění prsů, cyst, rakoviny, otoků a problémů s kojením
Čaj z kořene pampelišky Kořen pampelišky je silný lék na játra a žaludek. Šest šálků čaje z kořene pampelišky denně může údajně vyléčit hepatitidu do dvou týdnů.
Fytoterapie tímto čajem léčí všechny druhy neduhů. Doporučuje se při poruchách trávení, nedostatečné sekreci žluči, vysokém krevním tlaku a nechutenství.

Stonky a květy Stonky
pampelišky podporují rozpouštění žluči, regulují metabolismus a pročišťují krev a žaludek. Lidové léčitelství je doporučuje proti cukrovce a na odstraňování bradavic. Namažte bradavky mlékem z pampelišky, dokud nespadnou.
Z květů této rostliny se získává sirup, který se někdy nazývá med, kvůli jejich podobnosti ve struktuře. Tento sirup čistí a posiluje krev a trávení, pomáhá i při kašli.

Zdroj: alternative-for-you