Výhody nealkoholického piva


Okamžitě diskutujme o nejdůležitějším bodě: podle Světové zdravotnické organizace je jakákoli dávka alkoholu škodlivá pro tělo. Neexistuje žádný standard zdravého pití – ať už je to pivo nebo silnější alkoholický nápoj.

Narkologové také dodržují podobný názor a varují: denní konzumace pouze jedné láhve piva denně je přímou cestou k alkoholismu!

Podívejme se však na pivo jako na produkt bez alkoholu. Bylo by to v tomto případě užitečné?

Pivo obsahuje vitaminy B  (až 9% denní hodnoty). Jsou nezbytné pro úplnou asimilaci proteinů, tuků a uhlohydrátů, jakož i pro tvorbu svalové hmoty. Vitaminy této skupiny pomáhají zvyšovat obranyschopnost těla a udržují fungování nervového systému.

Vitamin PP reguluje metabolismus bílkovin a energie, má sedativní účinek, zabraňuje srážení krve a snižuje koncentraci škodlivého cholesterolu, čímž zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Flavonoidy , které jsou bohaté na chmel, mají protizánětlivé, antioxidační a baktericidní vlastnosti.

Vápník a fosfor v pivu posilují kostní tkáň a zajišťují pružnost svalů.

Draslík a sodík regulují metabolismus voda-sůl, podporují eliminaci produktů rozkladu metabolitů a dodávají živiny buňkám.

Bez hořčíku není možná syntéza a asimilace mnoha enzymů, úplné odbourávání glukózy, relaxace hladkých svalů.

Stopové prvky fluor, selen, měď, křemík, mangan a železo jsou zodpovědné za normální krevní tlak, rovnováhu voda-sůl, kvalitativní a kvantitativní složení krve, proces její koagulace.

V pivu je stále ethanol a v důsledku toho jsou příznivé vlastnosti tohoto nápoje vyrovnány, i když … k této záležitosti existují alternativní názory.

Pivo do mozku


Flavonoid xanthohumol (nebo xanthohumol) obsažený v chmelu, zlepšuje paměť a prostorovou orientaci, zpomaluje zhoršování schopnosti myšlení a chrání DNA před poškozením způsobeným oxidačním stresem. Proto může být prospěšný pro lidi trpící degenerativními mozkovými patologiemi, zejména Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

K tomuto závěru dospěli čínští vědci z Lanzhou University, kteří prováděli experimenty na hlodavcích (odkaz na studii je k dispozici v části „Zdroje informací“ na konci článku).

Současně je terapeutická dávka xanthohumolu stokrát vyšší než množství flavonoidu obsažené ve sklenici piva. Proto bychom neměli dávat velké naděje na to, že pivo pomůže zpozdit stáří.

Také pivo v dostatečně velkém množství obsahuje křemík – minerál, který odstraňuje sloučeniny hliníku z těla, posiluje mozkové cévy a zvyšuje jejich elasticitu.

A všechno by bylo v pořádku, ale všichni dobře víme, že jakýkoli alkohol ničí mozkové buňky. Pokud zneužíváte pivo, riskujete, že se senilní demence dostane mnohem dříve, než dosáhnete důchodového věku.

Pivo posiluje kosti


Pijete mléko v litrech k posílení kostí? Ukázalo se, že pivo také obsahuje prvky, které posilují kostní tkáň!

Na internetu najdete mnoho studií, podle kterých velmi mírná konzumace piva má příznivý vliv na tvorbu, růst a hustotu kostní tkáně, snižuje riziko osteoporózy asi o 40% a riziko zlomenin kyčle o 20%. Možná je to pravda.

500 ml piva skutečně obsahuje od 3 do 30 mg křemíku s denní dávkou 20 až 30 mg. Kyselina orthosilicová je však absorbována (jmenovitě v této formě je křemík v pivu) pouze 50%.

Ale!

Žádná ze studií nenajde přesné „léčivé“ dávkování pro chmelový nápoj místo použití vhodné fráze „mírná konzumace“. S mírou však mohou nastat problémy: u některých je norma 0,33 litru piva týdně, zatímco někdo potřebuje pít alespoň 1,5 litru piva denně, aby si po náročném dni odpočinul.

Kromě toho alkohol narušuje činnost vitamínu D, který je zodpovědný za tvorbu zdravé kostní tkáně, a zvyšuje produkci parathormonu, který vyplavuje vápník z kostí. A to už jde proti teorii silných a zdravých kostí.

Konečně, pod vlivem velkého množství alkoholu, mohou salto na cestě z baru vést k pádům a zlomeninám!

Závěr: V pivu by neměl být alkohol – posílilo by to kosti, a tak pivo pouze přispívá k jejich zničení.

Zdroj.infoniac.ru