Ingredience na náplň (slaná):

  • 200 gramů tvarohu,
  • 1 svazek kopru nebo pažitky a petrželky,
  • sůl,
  • 3 stroužky česneku

Ingredience na náplň (sladkou):

  • 200 gramů tvarohu,
  • 2 lžíce rozinek,
  • špetka strouhaného vanilkového lusku,
  • 2 lžíce cukru.

Příprava:

Mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mrkev a smažíme do změknutí. Odstraňte z tepla a ochlaďte.

Oddělte žloutky od bílků a rozšlehejte je se solí, kurkumou a kořením. Přidejte do chlazené mrkve.

V samostatné misce rozšlehejte bílky, sůl a citronovou šťávu. Přidejte pěnu do těsta a jemně promíchejte. Takto připravené těsto je extrémně lehké, jemné a nadýchané.

Připravte si plech na pečení. Vyložte pergamenovým papírem nebo potřete máslem. Nalijte těsto a vložte jej do trouby. Pečeme asi 15 minut na 180’C.

Připravte náplň.

SOLI : Zkombinujte tvaroh s nasekanými bylinkami a česnekem. Dochutíme solí a pepřem.

SLADKÉ: Tvaroh smícháme s cukrem, rozinkami a vanilkou.

Těsto dejte na potravinářskou fólii a rovnoměrně položte náplň. Pomocí alobalu to celé zabalte do těsné rolády. Vše dejte do lednice asi na 20 minut. Před podáváním nakrájejte na malé porce.

Navzdory skutečnosti, že je toto občerstvení velmi snadné na přípravu, zaujme svým vzhledem a neobvyklou chutí. Jemná náplň dokonale zvýrazní mrkvový dort.

Takový předkrm jistě potěší všechny hosty shromážděné u svátečního stolu. Překvapte tedy své blízké a určitě si vyžádají porci navíc. Dobrou chuť!

Zdroj:krolowakuchni.pl