Ricin obyčejný, Ricinus communis

Jak napovídá již název rostliny, obsahuje látku s názvem ricin. Nejnebezpečnější je ricin v případě konzumace. Může způsobit bolesti břicha, pokles krevního tlaku, pocení, křeče, průjem, zvracení a do několika dní smrt. Vyskytuje se zejména v Africe av tropických oblastech. Své využití má podobně jako oměj i v medicíně, jednoznačně však nedoporučujeme s ricin experimentovat. 

Rozpuk jedovatý (Cicuta)

Rozpuk jedovatý se květy podobá bolševník, není však tak vysoká, dorůstá v průměru do výšky 2 až 3 metrů. Vyskytuje se zejména v Severní Americe, najdete ji však místy i v Evropě a také na Slovensku. Rostlina obsahuje neurotoxin s názvem cicutoxín, jehož požití způsobuje záchvaty. Ty mohou být příčinou smrti.

Durman obecný , Datura stramonium

O durmanu jste už jistě slyšeli, protože i u nás se vyskytuje poměrně často .. I když jsou jeho květy krásné a říká se jim také andělské trouby, celá rostlina je prudce jedovatá. Obsahuje totiž atropin a skopolamin. I tato rostlina se využívá v medicíně, při nevhodném užití však způsobuje halucinace, zmatenost, podrážděnost a agresivitu. Pokud se jedinci neposkytne urychleně lékařská pomoc, může upadnout do komatu a nakonec zemřít.

Actaea pachypoda

Actaea si díky svému neobvyklému vzhledu vysloužila i přezdívku „Oči panenek“. Rostlina je taková jedovatá, že se jí vyhýbají dokonce i zvířata. Požití rostliny vede k zástavě srdce a smrti.

Podražec obyčejný, Aristolochia clematitis


Přestože může způsobit selhání ledvin, i podražec má své využití v oblasti medicíny. Vyskytuje se zejména v oblasti Kavkazu, ale i v evropských lužních lesích. Dorůstá do výšky jednoho metru a mimořádně nepříjemně zapáchá. Pokud vás neodradí zápach, měl by vás odradit fakt, že následky požití mohou být také nepříjemné a nebezpečné. Vlkovec roste i na Slovensku, zejména na jihu av teplejších oblastech.

Zdroj:sciencealert-com