4. Dušnost

„Spolu s nedostatkem energie je třeba dávat pozor i na dušnost,“ upozornil Barnart. Věnujte pozornost momentům při fyzické aktivitě – pokud si všimnete, že se vám zadýchává nebo se vám dýchání zdá jiné než dříve, sdělte to svému lékaři.

5. Pomalé hojení ran

Pokud se vaše řezné rány hojí dlouho a snadno se vám tvoří modřiny, může to být příznak leukémie. Malé červené tečky na kůži, lépe známé jako petechie, se mohou vyskytovat i kvůli leukémii a při tomto onemocnění se objevují nejčastěji na nohou, říkají lékaři.

6. Další příznaky leukémie

„Kromě výše uvedeného mohou být příznaky leukémie noční pocení a citlivé a bolestivé klouby,“ prozrazuje Barnart a Wadley říká, že pozornost je třeba věnovat i hubnutí. Krvácení z nosu, oteklé nebo zvětšené lymfatické uzliny, pokles nebo skok tělesné teploty jsou také příznaky této zákeřné nemoci.

7. Diagnostika

Pokud má lékař podezření na leukémii, pošle vás na další vyšetření, na zjištění počtu červených krvinek a krevních destiček.

Pokud výsledky potvrdí předpokládanou diagnózu, lékař vás odešle k hematologovi, lékaři se specializací na poruchy krve a rakoviny, který určí typ onemocnění a způsob léčby.