2. Únava

„Stejně jako u mnoha jiných nemocí je únava běžným příznakem leukémie,“ říká Wedley. Pokud se neustále cítíte vyčerpaní a nemáte energii a dříve jste jí měli dost, měli byste se poradit s lékařem. Anémie může být také příčinou únavy.

3. Infekce a horečka

Krevní buňky jsou velmi důležitou součástí imunitního systému. Pokud nejsou zdraví, jako je tomu u leukémie, člověk onemocní mnohem častěji. Wedley říká, že infekce a horečka jsou dalším z nejčastějších příznaků leukémie.

4. Dušnost

„Spolu s nedostatkem energie je třeba věnovat pozornost dušnosti,“ řekl Barnart. Věnujte pozornost momentům při fyzické aktivitě – pokud si všimnete, že nemáte vzduch nebo máte pocit, že vaše dýchání je jiné než dříve, sdělte to svému lékaři.

5. Pomalé hojení ran

Pokud se vaše řezné rány hojí dlouhou dobu a snadno se objevují modřiny, může to být příznak leukémie. Malé červené skvrny na kůži, lépe známé jako petechie, se mohou objevit i kvůli leukémii a při tomto onemocnění se nejčastěji objevují na nohou, říkají lékaři.

6. Další příznaky leukémie

„Kromě výše uvedeného mohou být příznaky leukémie noční pocení a citlivé a bolestivé klouby,“ prozrazuje Barnart a podle Wedley je třeba věnovat pozornost hubnutí. Krvácení z nosu, oteklé nebo zvětšené lymfatické uzliny, pokles nebo skok tělesné teploty jsou také příznaky této zákeřné nemoci.

7. Diagnostika

Pokud má lékař podezření na leukémii, pošle vás na další vyšetření, která určí počet červených krvinek a krevních destiček.

Pokud výsledky potvrdí předpokládanou diagnózu, lékař vás odešle k hematologovi, lékaři se specializací na poruchy a rakovinu krve, který určí typ onemocnění a způsob léčby.

Zdroj:kurir.rs