Postup:

Nejdříve do misky nasypte mouku, přidejte chlazené a nakrájené máslo na kousky. Rukama zpracujte máslo a mouku.

Do zpracované směsi přidejte sodu, zakysanou smetanu a mouky tolik, aby mělo těsto konzistenci jako ravioli. Zaviňte ho do klubíčka a vložte do ledničky na 30 minut.

Připravte si makovou nádivku. Umletý mák zalijte trochou horké vody a nechte vyluhovat 10 minut. Následně za stálého míchání přidávejte cukr podle chuti.

Pro přípravu ořechové náplně si mleté vlašské ořechy smícháte s cukrem. Já na mletí používám váleček na těsto a desku, protože je to rychlejší a získám i více oleje z vlašských ořechů.

Vyjměte těsto z ledničky a rozválejte ho asi na 1 mm tloušťku. Nařízněte si z něj trojúhelníky.

Naplňte je nádivkou a srolujte.

Pirožky pečte přibližně 15 minut při 180 stupních. Dohlédněte, aby se nepropekly a nevysušily. Hotové pečivo ještě posypte moučkovým cukrem.

Ideální náplní jsou ovocné džemy, marmelády, nasekané sušené ovoce nebo mletá skořice s tvarohem. Jednoduše, nádivku přizpůsobte svým chuťovým pohárkům a možná si i vy sami vymyslíte zajímavou kombinaci!

Přejeme dobrou chuť vám i vašim blízkým!

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/