Proč to nejsou schopni zažít všichni

Výzkumy dokazují, že přibližně dvě třetiny všech lidí zažily frisson alespoň jednou v životě. Uživatelé webových stránek Reddit dokonce vytvořili samostatnou sekci fóra, v níž diskutují o uměleckých dílech, která jim způsobují frisson.

„Předpokládali jsme, že čím silněji bude člověk pocitově vnímat hudbu, tím větší bude prožitek frissonu právě díky hlubšímu kontaktu s podnětem,“ uvádí Colver.

Výzkumníci také předpokládali, že pravděpodobnost úplnějšího zapojení posluchače do procesu poslechu bude záviset především na jeho osobnostním typu.

 „Pro ověření tohoto předpokladu byli účastníci studie připojeni k přístroji, který měří určité parametry kůže. Poté si účastníci poslechli několik hudebních skladeb, včetně písní Air Supply, hudby Hanse Zimmera i klasických děl Chopina,“ říká Sam Murphy z Music Feeds.

Předpokládalo se, že každá z těchto skladeb obsahuje jeden vzrušující nebo kulminující moment, který může způsobit frisson.

Účastníky experimentu také požádali, aby podstoupili test osobnosti, po kterém Colver dospěl k závěru, že pro lidi, kteří zažili frisson, jsou charakteristické takové povahové vlastnosti, jako je „otevřenost novým zkušenostem“.

„Studie ukazují, že lidé s tímto rysem osobnosti se vyznačují neobyčejně aktivní představivostí, oceňují krásu, lásku k přírodě, hledají nové pocity, často přemýšlejí o svých pocitech a oceňují rozmanitost života,“ zdůraznil Colver.

Otevřete se novému zážitku

Výzkumníci dospěli k podobným závěrům dříve, ale Colver dokázal, že pravděpodobnost takové reakce na hudbu nezávisí na emocionální, ale na intelektuální stránce osobnosti.

Například, když se člověk snaží představit si, jak se hudební kompozice bude dále rozvíjet, nebo se bude snažit o vizualizaci hudby v své mysli. „Vizualizaci můžeme popsat snad jako kombinaci poslechu hudby s fantazií na její téma,“ vysvětluje vědec.

U lidí, kteří se doslova ponoří do hudby pomocí myšlenkových procesů, je mnohem pravděpodobnější, že zažijí „kožní orgasmus“, než u těch, kteří vnímají hudbu jen jako příjemné pozadí.