ZÁLEŽÍ NA NĚ A KDY?.

Kromě esteticky nevzhledného vzhledu, který je neoddiskutovatelný (krk, víčka), mohou měkké myomy způsobovat další problémy. Poranění a zkroucení spodiny může být velmi bolestivé a doprovázené silným krvácením, zvláště při odtržení. V předválečných oblastech se zejména v teplých měsících objevuje svědění a podráždění, často ekzém v dané oblasti a sekundární infekce.

JAK ODSTRANIT NEJBEZPEČNĚJŠÍ A NEJBOLESTNĚJŠÍ?

Samozřejmě zkoušeli tekutý dusík, elektrokauterizaci, laser, ale zase nejlepší zdravotní a kosmetické výsledky byly dosaženy pomocí 4MHz rádiových vln.

Pokud je změna na stopce, což je v 80 procentech případů měkký fibrom menších rozměrů, je odstranění radiovou vlnou extrémně jednoduché a trvá jednu sekundu na fibrom bez jakéhokoli bolestivého pocitu, což naznačuje, že není potřeba žádná anestezie. Změna se odstraňuje tak dobře, že místo, kde byla, je téměř neviditelné, bez jakéhokoli krvácení a doprovodných jizev, protože při tomto způsobu odstranění pro ně určitě není místo.

Během patnácti minut je možné odstranit více než 100 měkkých myomů. Pokud jsou změny větší a nepohodlné lokalizace, měla by být podána lokální anestezie. Na víčkách dochází k velmi nepříjemným změnám nejen kvůli nevhodné lokalizaci, ale také kvůli silnému krvácení při odstraňování, pokud jej provádí osoba bez potřebných zkušeností a znalostí. Ať už je to jakákoliv změna a bez ohledu na to, kde je, bude to pro zkušeného chirurga pracujícího na radiových vlnách velmi jednoduchý zákrok.

Text připravil: Dr. Igor Jeremič

Specialista v oboru gynekologie, radiovlnová dermatochirurgie a dermatoestetika

Licencovaný pedagog radiové chirurgie pro Evropu