Co znamenají vodorovné pruhy přes nehty?

„Také známé jako Beauovy linie, mohly by signalizovat nemoc nebo být jen pozůstatkem starého zranění,“ říká Dr. Závětří. „Vyskytují se, protože dochází k dočasnému zastavení růstu nehtů v proximální nehtové matrici, kde je nehet vytvořen,“ říká. „Nejčastěji jsou benigní a způsobené mechanickým traumatem: manikúra, zaseknuté prsty ve dveřích atd.“

Někdy však ukazují na kožní onemocnění, jako je ekzém, lupénka nebo chronická paronychie, proto je nutné vyšetřit kůži a konečky prstů, zda nejeví známky zarudnutí a vyrážky.

Příznak velkých zdravotních problémů

Hrbolky nehtů nemusí souviset jen s kožními problémy, mohou být také příznakem jiných problémů. Například hyperaktivní nebo nedostatečná činnost štítné žlázy může ovlivnit hormony odpovědné za růst nehtů, kůže a vlasů, což v některých případech vede k vyčnívajícím nehtům.

Pokud se u všech 20 nehtů na rukou a nohou rozvinou Beauovy linie současně, může se dokonce jednat o infekci, jako je zápal plic, příušnice nebo syfilis, a také problémy se srdcem, játry nebo ledvinami, uvádí výzkum časopisu Indian Dermatology.

„Pokud se vaše vyčnívající nehty ztenčily, rozdělily, změnily barvu nebo se zdeformovaly, okamžitě si naplánujte schůzku s dermatologem, abyste zjistili podstatu problému,“ říká Dr. Závětří.

Zdroj:Index.hr