JAZYK

Barva vašeho jazyka může také naznačovat přítomnost různých onemocnění.

Bílá vrstva naznačuje, že existují zažívací potíže. Pokud je váš jazyk vždy bílý a často vás bolí břicho, měli byste co nejdříve navštívit gastroenterologa.

Problémy s játry nebo žlučí mohou způsobit žlutý jazyk pokrytý velmi silnou vrstvou. V ústech se může objevit i hořká chuť. Stejně jako v jiných případech doporučujeme při pozorování těchto příznaků navštívit lékaře.

Šedožlutá vrstva na jazyku vzniká při chronickém onemocnění střev nebo při dehydrataci organismu.

Nehty

Nehty jsou zpravidla hladké, ploché a mají stejnou barvu. Pokud si všimnete, že jsou vaše nehty zdeformované nebo došlo ke změně barvy, může to být z několika důvodů:

Pokud se na nehtu objeví žluté, hnědé nebo černé skvrny a pruhy, je to signál houbové infekce. Zajděte ke kožnímu lékaři – zjistí typ plísně a najde vám vhodnou léčbu.

Mějte na paměti, že ke změnám na nehtech může vést i nedostatek vitamínů D, B1, vápníku a železa

Bílé skvrny na nehtech, lámavost a drobné důlky mohou být příznakem revmatismu. Nezapomeňte navštívit dermatologa, abyste zjistili příčinu deformace.

Dásně

Pokud zdravé dásně náhle zčervenají nebo otečou, je to alarmující signál.

Gingivitida je onemocnění, kdy se zanítí sliznice kolem určitého zubu. To způsobuje krvácení dásní a můžete zaznamenat bolestivé reakce na studená a horká jídla.

Parodontální onemocnění způsobuje pomalý rozpad dásní. Kořeny zubů se odkryjí a zůstanou nechráněné, jak se trhliny mezi zuby zvětší.

Pokud si všimnete těchto změn, okamžitě navštivte zubního lékaře.

Zdroj: