Ingredience na sirup

  • 1000 g opravdu zralých ostružin (musí být měkké a černé)
  • 700 ml převařené a zchlazené vody
  • 15 g kyseliny citronové
  • 1500 g cukru krystalu

Postup:

1.Ostružiny důkladně omyjte, dejte je do mísy a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory.

2. Rozdrcené ostružiny zalijte vroucí vodou.

3. Ostružiny posypeme kyselinou citronovou a promícháme.

4. Mísu zakryjte potravinovou fólií a přikryjte ji utěrkou.

5. Základ ostružinového sirupu necháme 24 hodin stát na chladném a tmavém místě.

6. Po této době ostružinovou šťávu přecedíme přes síto, abychom odstranili většinu bobulí a dužiny.

7. Ostružinovou šťávu přecedíme do hrnce a přidáme všechen zkrystalizovaný cukr. Tuto směs zahřejte, aniž by se vařila. Je důležité, aby se všechen cukr rozpustil. Během zahřívání ostružinového sirupu pokračujte v odstraňování pěny.

8. Ještě horký ostružinový sirup nalijte do varné skleněné nádoby a pevně uzavřete víčkem. Tuto pochoutku lze skladovat po dobu jednoho roku v tmavé a chladné místnosti.