Ingredience na sirup
- 1000 g opravdu zralých ostružin (musí být měkké a černé)
- 700 ml převařené a zchlazené vody
- 15 g kyseliny citronové
- 1500 g cukru krystalu
Postup:
1.Ostružiny důkladně omyjte, dejte je do mísy a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory.
2. Rozdrcené ostružiny zalijte vroucí vodou.
3. Ostružiny posypeme kyselinou citronovou a promícháme.
4. Mísu zakryjte potravinovou fólií a přikryjte ji utěrkou.
5. Základ ostružinového sirupu necháme 24 hodin stát na chladném a tmavém místě.
6. Po této době ostružinovou šťávu přecedíme přes síto, abychom odstranili většinu bobulí a dužiny.
7. Ostružinovou šťávu přecedíme do hrnce a přidáme všechen zkrystalizovaný cukr. Tuto směs zahřejte, aniž by se vařila. Je důležité, aby se všechen cukr rozpustil. Během zahřívání ostružinového sirupu pokračujte v odstraňování pěny.
8. Ještě horký ostružinový sirup nalijte do varné skleněné nádoby a pevně uzavřete víčkem. Tuto pochoutku lze skladovat po dobu jednoho roku v tmavé a chladné místnosti.