LAMBLY

Pouze 10 % všech infekcí způsobuje příznaky. Proto je tak těžké diagnostikovat giardiózu. Když se objeví, nemoc se projeví bolestí připomínající vřed nebo záchvat žlučových kamenů (bolest břicha v pravém podžebří a obvykle po jídle). Může být doprovázeno: průjmem se zbytky potravy viditelnými ve stolici, periodicky hojnou a silně páchnoucí stolicí, mírnou horečkou, někdy plynatostí a křečemi.

Hostitelé se cítí slabí. U alergiků se také zhoršují příznaky nebo se u nich objevují nové alergie. Zdrojem nákazy mohou být zvířata i lidé. Cysty Giardia přenášejí mouchy – jako u škrkavek a bičíkovců. K infekci dochází po konzumaci kontaminovaných potravin a pitné vody. V boji s parazitem brání jeho vitalita, např. ve vodě o teplotě 18°C ​​vydrží až 3 měsíce.

Odhaduje se, že přibližně 3–5 % populace v České Republice trpí giardiózou, zejména děti předškolního věku a děti školního věku. Onemocnění může vést k malabsorpci tuků a sacharidů, vitamínů A a B12 v tenkém střevě, což vede k podvýživě a anémii. Giardiáza může také vést k dehydrataci, ztrátě hmotnosti, nedostatku zinku, stejně jako reaktivní artritidě, syndromu dráždivého tračníku a syndromu chronické únavy.

Chcete-li se zbavit parazitů, léčba by měla být prováděna u všech rodinných příslušníků pacienta a domácích zvířat. Nesmírně důležitá je dieta absolutně vylučující sacharidy, kterými se giardie živí. Sladkosti nejsou povoleny. Měli byste se také vyhnout pití ovocných šťáv a sycených nápojů, stejně jako konzumaci pudinků, medu, džemů, ovoce, hotových omáček a dokonce i bílého pečiva, těstovin a dalších moučných výrobků s vysokým obsahem sacharidů.

Jak se chránit? Chraňte potraviny před hmyzem. Dodržujte hygienická pravidla: před přípravou jídla, před jídlem a po toaletě si důkladně umyjte ruce.

článek pokračuje na další stránce..