Srdeční choroba

Lidé s krevní skupinou 0 mají podle studie Harvard School of Public Health nižší riziko vzniku ischemické choroby srdeční až o 23 procent ve srovnání se všemi ostatními krevními skupinami. Ti s nejvyšším rizikem jsou s krevními skupinami AB a B. Kromě genetické predispozice není přesný důvod tohoto stavu jasný.

Rakovina slinivky

Další vítězství pro krevní skupinu 0, lidé, kteří ji mají, mají nižší riziko vzniku rakoviny slinivky břišní. Studie publikovaná v časopise Journal of the National Cancer Institute zjistila, že lidé s krevní skupinou A měli o 32 procent vyšší riziko vzniku rakoviny slinivky břišní a ti s krevní skupinou AB měli o 51 procent vyšší riziko, zatímco lidé s krevní skupinou B měl až o 72 procent vyšší riziko. Závěry studie uvádějí, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se určil přesný důvod, proč jsou lidé s krevní skupinou 0 geneticky náchylnější. 
Zdravotní rizika, pokud nemáte krevní skupinu 0

Lidé s touto krevní skupinou jsou citlivější na některé bakterie a viry, ale tato oblast není dostatečně prozkoumána. Hrozí mor, cholera, příušnice a tuberkulóza. Nultá skupina má o 35 procent vyšší šanci, že bude trpět některým z onemocnění dvanácterníku ve srovnání s jinými krevními skupinami.

Zdravotní rizika, pokud jste krevní skupina

Ženy s touto krevní skupinou jsou plodnější, takže je pravděpodobné, že mohou otěhotnět i ve vyšším věku. Ženy s touto krevní skupinou však mají zvýšené riziko vzniku rakoviny žaludku, zvláště pokud konzumují alkohol a cigarety. Mezi touto krevní skupinou a obsedantně kompulzivní poruchou existuje souvislost.

Krevní skupina A je nejstarší krevní skupina a všechny ostatní krevní skupiny vznikly v důsledku mutace, která byla nezbytná k tomu, aby člověk přežil, tedy odolal některým nemocem. Před pěti miliony let tak vznikla krevní skupina 0 a brzy poté krevní skupina B.

Předpokládá se, že tyto mutace přežily díky své odolnosti vůči určitým chorobám. Vědci zjistili, že buňky infikované malárií se nesnadno vážou na krevní skupinu B nebo 0, což znamená, že lidé s krevními skupinami 0 a B jsou odolnější vůči malárii než lidé s krevní skupinou A. Proto lze říci, že krevní skupina „slabší“ než ostatní.

Zdravotní rizika, pokud jste krevní skupina B

Jak jsme již v textu zmínili, nositelé této krevní skupiny mají vyšší riziko vzniku rakoviny slinivky břišní. Tato skupina je také spojována s vyšším rizikem Alzheimerovy choroby. Také jsou náchylnější k vředům a různým zánětům způsobeným bakteriemi v důsledku zpomalené imunitní reakce na infekci.

Zdravotní rizika v případě krevní skupiny AB

Ženy s touto krevní skupinou mají vyšší riziko vzniku rakoviny vaječníků a těhotné ženy se skupinou AB mají vyšší riziko vzniku stavu vysokého krevního tlaku – preklampsie. U příslušníků této skupiny je vyšší riziko srdečních onemocnění a infarktu, ale také zažívacích problémů, jako je chronická gastritida, Crohnova choroba…

Studie však ukazují, že po traumatických událostech zůstávají hladiny hormonu kortizolu dlouhodobě stabilní, což je činí méně odolnými vůči stresu.

Zdroj:Gazeta