Studie z roku 2016, které se zúčastnilo 18 osob, se zabývala účinkem libečku na cystinurii, vzácnou genetickou poruchu postihující močový měchýř a ledvinové kameny. Výsledky ukázaly, že rostlina může skutečně zmírnit příznaky a urychlit její léčbu. Je však třeba podotknout, že k potvrzení této skutečnosti je zapotřebí dalšího výzkumu. Také pokud ji užíváte ve formě doplňku stravy, vždy se poraďte se svým praktickým lékařem, zda je pro vás skutečně vhodná, a pokud ano, v jakém množství.

Libeček představuje účinnou léčebnou alternativu, která podporuje proplachování močových cest v případech mírných problémů. Díky tomu může též chránit tyto cesty před poškozením a dalšími komplikacemi. Kromě toho má tato bylina diuretické, antibakteriální, protizánětlivé a protirakovinné účinky. Nicméně i v tomto případě je nutné být obezřetný vzhledem k možným vedlejším účinkům. Ty jsou ale celkově velmi vzácné.

Při sběru se může jako vedlejší účinek působení libečku objevit dermatitida. Vědci tento problém přisuzují stejným sloučeninám, které způsobují fotosenzitivitu.

Vyvolání menstruace: libeček obsahuje látky, které vyvolávají sekreci endometria, což může vést k dřívější menstruaci.

Před užíváním libečku byste se měli poradit se svým lékařem o frekvenci a délce užívání. Ve většině případů se však setkáte s doporučením 4-8 g denně v suchém množství. Tu jednoduše zalijte horkou vodou a pijte jako aromatický čaj. V případě tinktury užívejte 0,5-2 mililitry třikrát denně.