postup:

Mast rozpustíme na plameni a přidáme nadrobno nakrájené listy jitrocele . Při teplotě 60 stupňů (můžeme celou směs přeložit do trouby), necháme takto louhovat 4 hodiny při této teplotě. Pak necháme při pokojové teplotě odležet do druhého dne. Na druhý den do směsi přidáme včelí vosk a vše spolu opět rozpustíme, takto připravenou mast plníme do sklenic a skladujeme na chladnějším místě. Používáme na potírání kloubů, bolavých kostí a ošetřování pokožky.

Jitrocelová dezinfekce

Tento recept používala už moje babička a je to výborné jako přírodní dezinfekce nebo při problémech se zánětem hrdla, zubů či dásní – používáme jako kloktadlo.

Příprava je velmi jednoduchá – jitrocelová listy dáme vyluhovat i do lihu, či alpy a používáme stejně jako dezinfekci z lékárny . Po smíchání s čistou destilovanou vodou ji můžeme využít jako pleťovou vodu.

Vynikající na pleť!

Tuto jitrocelový dezinfekci lze využívat k ošetření popálenin, špatně se hojících ran, škrábanců či zanícených míst na kůži. Stejně může pomoci potlačit svědění a bolest po štípnutí hmyzem. Pokud přidáte pár kapek tinktury z jitrocele do převařené vody, vytvoříte si tak skvělou domácí pleťovou vodu, která je přímo stvořená k ošetření aknózní pleti.

Jak připravit léčivý sirup proti kašli

1. Čerstvě natrhané listy jitrocele očistíme.

2. Listy navrstvíme do zavařovací sklenice, zasypeme cukrem , a takto hromádku, dokud se nedostaneme navrch.

3, Řádně namačkáme až po okraj a zavíčkujeme .

4, Důkladně zabalíme do sáčků a igelitu neboť jiného ochranného materiálu.

5. Nyní přijde ta nejzvláštnější část – takto připravenou směs zakopeme v zahradě na 8 týdnů (na zakopání vybíráme stinné místo – je důležité proto, že pokud by bylo ve sklenici velmi teplo, mohli by listy začít kvasit. Vyhloubíme jámu, vložíme láhev a doporučuji označit si místo).

6. Po 8 týdnech vykopeme, přecedíme přes sítko – zůstane nám sirup hnědočerné barvy.

7. Uchováváme v lednici a při obtížích užíváme (dospělým polévkovou lžíci 3 x denně, děti čajovou lžíci 3x denně, v chladu vydrží přibližně jeden rok).

Chutná podobně jako sirup  z lékárny . Můžete si ho vylepšit přidáním máty nebo mateřídoušky. Sirup účinkuje rychle, lepší lék na kašel a zanícené průdušky neznám. 

Jitrocelový čaj – výborný při kašli, zahlenění a chorobách plic

Potřebujete něj 2 čajové lžičky sušených listů a 0,5 litru vody. Listy jitrocele zalijte v menším hrnci požadovaným množstvím vařící vody a nechte louhovat přibližně 15 až 20 minut. Následně čaj sceďte a při zmíněných potížích pijte 2 šálky denně.

Zdroj: napadovy.blog