Borůvka
Plody, jimž se hovorově říká borůvky, rostou na rostlině s názvem brusnice borůvka. Jde o nízký keř, který je rozšířený v mírném pásmu po téměř celé severní polokouli. Tmavomodré sladko-kyselé plody obsahují velké množství vitamínů, minerálů a účinných látek. V lidovém léčitelství se doporučují proti průjmu, zánětům a také pro přirozenou regulaci tvorby inzulinu. Patří mezi oblíbené potraviny pilotů, protože jim zajišťují ostrý zrak. Gemmoterapeutikum z pupenů borůvky zlepšuje vidění ovlivněním sítnice a zrakového nervu. Také zlepšuje stav cévních stěn.
Brusinka
Brusinky jsou v naší přírodě spíše vzácností. Jejich chuť je trpká a bobule jsou drobné. Nejčastěji se s nimi setkáváme jako s přílohou ke klasické české svíčkové. Americká odrůda brusinek má jemnější chuť a plody až ve velikosti oliv. Oba druhy jsou však plné vitamínů a dalších výživných látek a používají se pro své léčivé účinky. Odvar či tinktura z pupenů brusnice brusinky jsou spolehlivým prostředkem proti zánětům močového ústrojí. Napomáhají také zdravému fungování prostaty a proti vzniku ledvinových kamenů. Brusinky prospívají rovněž zdraví kardiovaskulárního systému, protože působí proti usazování tuku v cévách, a dezinfikují střeva.
Černý rybíz
Rybíz máme sice spojený především s pěstováním na zahradách, ale můžeme ho najít i ve volné přírodě. Všechny druhy rybízu obsahují velké množství antioxidantů. Pokud se zaměříme na černý rybíz, právě jeho bobule patří mezi největší zdroje vitamínu C. Tinktura z jeho pupenů s koncentrovanou léčivou silou pomáhá na celou řadu obtíží. „Gemmoterapeutikum z černého rybízu zlepšuje činnost nadledvinek. Má vynikající protialergické účinky při senné rýmě, ekzému, astmatu. Pomáhá také zmírnit otoky, například při adenomu prostaty,“ radí naturopatka Jarmila Podhorná.