Postup:
Do hrnce si dáme Heru, zalijeme vodou.
Přivedeme k varu, aby se nám tuk úplně rozpustil.
Když je tuk rozpuštěn, odstavíme ze sporáku.
Přimícháme 150 g hladké mouky, přičemž vypracujeme dohladka.
Potom přidáme špetku soli a chviličku těsto ještě na mírném ohni za stálého míchání zahřejeme.
Těsto necháme vychladnout.
Můžeme si pomoci studenou vodní lázní, do které ponoříme hrnec s těstem, abychom urychlili chladnutí.
Herou si vymažeme dva plechy a do misky si rozklepneme 6 vajec.
Když nám těsto úplně vychladne, zapracujeme do něj mixérem vejce.
Když je těsto naprosto hladké, rovnoměrně ho natřeme na plechy a uhladíme.
Troubu si nastavíme na horní i spodní ohřev na teplotu 200 °C.
Vložíme plech s těstem a pečeme přibližně 23 minut (čas je orientační, jelikož každá trouba peče jinak).
Ihned vložíme i druhý plech a také upečeme.
Nyní si připravíme krém.
Do hrnce si nalijeme půl litru mléka, vanilkový cukr, 120 g hladké mouky.
Vše spolu pořádně utřeme, aby nám nezůstaly žádné hrudky.
Přidáme ještě 140 g moučkového cukru a za stálého míchání přivedeme k varu.
Mícháme do zhoustnutí.
Potom dáme opět hrnec do vodní lázně se studenou vodou, aby nám krém rychleji vychladl.
Přidáme změklé máslo a vyšleháme ručním mixérem.
Ochutnáme, jestli je krém dost sladký a podle chuti přidáme ještě cukr a také rum.
Takto připravený krém rovnoměrně rozetřeme na jeden plát upečeného těsta, ze šlehačkové smetany si vyšleháme šlehačku.
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu.
Čokoládou polijeme krém a odložíme do chladu, aby ztuhla.
Mezitím si nakrájíme druhý plát na velikost zákusků.
Na plech s těstem, krémem a čokoládou navrstvíme i šlehačku.
Přiklopíme kousky nakrájeného plátu a polijeme rozehřátou čokoládou.
Dáme vychladit na několik hodin nebo nejlépe na noc a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Video návod: