postup přípravy bílkového krému

Opatrně oddělte bílky od žloutků, vyhněte se i těm nejmenším částečkám žloutku v bílku.

V hrnci si zalijte cukr vodou k vytvoření sirupu.

Na vysokém plameni míchejte, aby se cukr rozpustil. Když začne směs vřít, snižte plamen téměř na minimum, ale sirup se musí i nadále vařit.

Sirup z 250g cukru se vaří přibližně 10 minut (na nejmenším plameni). Když se v sirupu začnou tvořit malé bublinky, zkuste, zdali už je hotový – kápněte si kapičku do připravené studené vody.

Pokud se sirup nerozlévá a dají se z něj udělat měkké kuličky, je hotový.

Nyní přidejte do sirupu krystalky kyseliny citronové a dobře promíchejte.

Současně během vaření sirupu si vyšlehejte bílky do husté pěny, aby nepadala ze šlehačů či po překlopení misky.

Během šlehání bílků do nich pomalu přidávejte teplý, čerstvě odstraněný sirup z plamene. Nalévejte jej tenkým proudem a snažte se dostat co nejblíže k okraji, aby se okamžitě promíchal s bílky.

Když je všechen sirup vylitý, je třeba, aby se miska začala chladit. V zimě ji můžete postavit k pootevřenému oknu; v létě na ni použijte ventilátor s tím, že bude nasměrován na krém.

Poznámka: krém nechte šlehat i během chlazení, potrvá to asi 15-20 minut až do úplného vychladnutí.

To, jestli je již hotový zjistíte tak, že vám po překlopení ze lžíce nespadne na zem a z šlehačů ho tak snadno neoklepete.