postup:

Nezapomeňte si obě přísady na tento sirup nasbírat na čistých místech, daleko od silnic. Ideální sbírejte po dešti, abyste přísady nemuseli mýt – zejména ne pampelišku, ta obsahuje nejvíce živin čerstvému ​​shromážděných, neumyté.

Pampelišku smícháme s listy jitrocele a začneme vrstvit do jednoho většího sklenice nebo menších. Střídáme vrstvy rostlinek a cukru a takto pokračujeme, dokud není nádoba plná. Poslední vrstva musí být cukr.

Na pohár dáme celofán , který pár krát nahoru propícháme a upevníme gumičkou. Položíme na parapetu na slunce za sklo a necháme fermentovat 2-3 týdny. Cukr se bude pomalu přeměňovat na sirup. Sirup se bude usazovat na spodku poháru a do horní části se budou tisknout bylinky. Proto je nutné, každý den i 2-3x denně jejich mačkat zpět do sirupu. Jinak mohou začít na povrchu plesnivět a nedojde k dostatečnému vyluhování.

Po 14 dnech sirup slijeme, pořádně vyždímáme, abychom nepřišli o cenný sirup přelijeme do sklenice a skladujeme v chladničce. Když slijeme do sklenic a uložíme do chladničky může nám sirup ještě dokvasit a bude se nám postupně čistit. Usazenina na spodku poháru není na závadu, ale po čase můžeme sirup znovu přefiltrovat. V době nemoci dávkujeme dospělí: 3x denně čajovou lžičku, pro děti poloviční dávku . V chladu vydrží i půl roku až rok.

Zdroj:Michaela T.