Zdravý bezový sirup

  • 1 hrnek čerstvých bezových bobulí
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku medu nebo můžeme použít cukr – verze s medem je ale zdravější
  • 1 skořicová tyčinka
  • 5 hřebíčků
  • 2 polévkové lžíce nakrájeného zázvoru (lze vynechat)

postup:

Umyté bobule zalijeme vodou a přidáme koření. Přivedeme do varu a odkryté vaříme asi 60 min, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Propasírujeme přes sítko, přidáme med a promícháme dokud se nerozpustí.
V takovém stavu vám sirup vydrží v chladničce asi měsíc. Pokud si chcete udělat zásoby na déle tak ho můžete zmrazit nebo sterilizovat. Sirup rozlijte do zahřátých lahví. dobře uzavřete, vložte do hrnce s teplou vodu a přiveďte do varu. Potom láhve vyberte, otočte dnem vzhůru, zabalte do deky a nechte pomalu vychladnout.
Tento sirup můžete používat jako lék při nachlazení nebo na dochucení při pečení, vaření či do čaje.

Zdroj:Dobrenoviny.sk