Bylina hajdučka také příznivě působí při různých krváceních – do žaludku, střev, nosu, při hemoroidech, vykašlávání krvavého sputa, dále je velmi účinná při angíně pectoris, revmatismu a revmatických bolestech, onemocnění sleziny, jater, slinivky břišní. a žloutenka.

Čaj působí a léčí popraskané ruce, zranitelné bradavky kojících matek a také kožní vyrážky.

Čaj – Lžičku třezalky zalijte šálkem horké vody, nechte asi 10 minut odstát a poté sceďte. Nepijte více než dva šálky denně.

Popraskané ruce – Dvě polévkové lžíce listů a květů řebříčku povařte tři minuty ve 3 dl vody. Popraskané ruce a citlivé bradavky, které často trápí kojící matky, si umyjte teplým čajem.

Trávicí tinktura – Láhev naplňte nasekanými listy a květy řebříčku a zalijte brandy. Necháme tři týdny stát na slunci nebo na teplém místě, poté směs přecedíme. Pijte jednu lžíci ráno a večer a vaše zažívací potíže zmizí.

Mast proti hemeroidům – Smíchejte stejné množství řebříčku a samce řešetláku, asi 50 g od každé rostliny, s 0,5 kg vepřového sádla, poté deset minut povařte doměkka. Necháme přes noc odstát, ráno směs prohřejeme, přecedíme a nalijeme do sklenic. Mast skladujte na tmavém místě.

Zdroj:souspark