Je známo více než 1600 přírodních sloučenin se širokou škálou pozitivních účinků na zdraví a také desítky tisíc dalších látek, jejichž léčivou hodnotu dnes potvrzují stovky tisíc vědeckých prací.

Vezměte si například kurkumu. Výzkum uznává jeho terapeutický účinek na více než 600 nemocí a zdůrazňuje více než 160 různých potenciálně příznivých farmakologických účinků. Musíme si uvědomit, jak hojná je práce na zkoumání léčivé hodnoty přírodních látek, jako je kurkuma nebo černý kmín. Mluvíme o desítkách a stovkách tisíc článků.

Působení černého kmínu bylo studováno u řady velmi specifických chorob. Zde jsou nejzajímavější výsledky:

Diabetes mellitus typu 2:  Dva gramy černého kmínu denně vedou ke snížení glukózy, ke snížení inzulínové rezistence, ke zvýšení beta buněk a ke snížení hladiny glykosylovaného hemoglobinu (HbA1c) u lidí.

Helicobacter Pylori (bakterie, která infikuje žaludek a dvanácterník): Semena kmínu mají klinicky příznivé antibakteriální účinky srovnatelné s tradiční terapií trojitou eradikací.

Epilepsie:  Semena kmínu jsou obecně známá jako antikonvulziva. V roce 2007 byla provedena studie dětí s epilepsií a refrakterních k konvenční farmakoterapii. Ukázalo se, že vodný kmínový extrakt významně snižuje záchvatovou aktivitu.

Vysoký krevní tlak:  Denní konzumace 100 a 200 mg extraktu z černého kmínu dvakrát denně po dobu 2 měsíců snižuje krevní tlak u pacientů s počáteční hypertenzí.

Astma:  Ve studiích bronchiálního astmatu na zvířatech thymochinon, jedna z hlavních aktivních složek černého kmínu, předčil drogu flutikason. Další studie, tentokrát na nemocných, ukázala, že vodní výtažky z černého kmínu mají výrazný antiastmatický účinek na postižené dýchací cesty.

Akutní tonzilofaryngitida:  zánět žláz nebo hltanu (bolest v krku) má převážně virový původ. Kapsle kmínu (v kombinaci s jinou rostlinou, filantusem) významně zmírnily bolest v krku a snížily potřebu zmírnění bolesti u pacientů.

Zranění chemickými zbraněmi:  Studie pacientů postižených použitím chemických zbraní byla selektivní a kontrolní skupině bylo podáno placebo. Bylo prokázáno, že vodné extrakty ze semen černého kmínu snižují respirační příznaky, dušnost na hrudi, zlepšují funkci plic a snižují potřebu omamných látek.

Rakovina tlustého střeva:  studie na buněčné úrovni ukázaly, že extrakt z kmínu se v boji proti šíření rakoviny tlustého střeva příznivě srovnává se syntetizovanou látkou „5-fluorasil“, zatímco bezpečnost kmínu je mnohem vyšší. Studie na zvířatech potvrdily významný inhibiční účinek černého oleje na rakovinu tlustého střeva u potkanů ​​bez pozorovaných vedlejších účinků.

Staphylococcus aureus:  Na rozdíl od tradičních léků má černý kmín antibakteriální účinek proti Staphylococcus aureus.

Závislost / léčba závislých na opiátech:  Studie 35 pacientů závislých na opiátech prokázala účinnost terapie černým semínkem pro dlouhodobou léčbu.

V souvislosti s dary přírody, jako je černý kmín, biblické výroky přicházejí na mysl, že „víra o velikosti hořčičného semene dokáže pohnout horami“. Koneckonců, neobsahuje semeno samo o sobě naději na pokračování celého druhu, který ho zrodil? Nasycený stav semene, kde život kondenzuje do své miniaturní holografické kopie, slibující formování budoucích světů v sobě, je podstatou nesmírné a nesmrtelné síly života.

Uvědomíme-li si skutečnou povahu semene, kolik života (minulého, současného i budoucího) je v něm obsaženo, pak jeho schopnost ničit bakterie rezistentní na antibiotika, léčit těla otravou chemickými zbraněmi, stimulovat regeneraci umírajících beta buněk produkujících inzulín diabetici – a to je jen část experimentálně potvrzených možností semen černého kmínu.

Odstranění hor setrvačnosti myšlení a lhaní spojené s konvenčními pohledy na choroby je úkol, který semena zvládnou lépe než chemikálie. Obrovský rozdíl mezi semenem a patentovanou syntetickou chemikálií (například farmaceutickou) spočívá v tom, že první je vytvořeno přírodou (Bohem) a druhé je vytvořeno člověkem poháněným touhou po zisku a nejasným pochopením podstaty těla.

Určitě nastal čas, aby se jídlo, semena, byliny, rostliny, sluneční světlo, vzduch, čistá voda a samozřejmě láska staly ústředním bodem medicíny. Pro medicínu je umění a věda podporovat samoléčbu lidského těla. Jinak by se tradiční lékařský systém zhroutil pod rostoucí tíhou vlastní korupce, nekompetentnosti, iatrogenního utrpení (a následných finančních závazků), které způsobuje.

Pokud se jí podaří reformovat na základě nepatentovaných a nepatentovatelných přírodních sloučenin se skutečnými léčivými vlastnostmi, bude naše budoucnost jasnější. Pokud tyto pokusy selžou, lidé budou muset převzít kontrolu nad svým zdravím zpět do svých rukou. Zároveň bude černý kmín a další léčivé potravinářské výrobky hrát klíčovou roli v procesu získávání nových sil a příležitostí k sebezdokonalování.

Zdroj.FithACKER