Mravenci

Mravenci jsou pro přírodu prospěšní, ale v lidských zahradách jsou docela škůdci, takže populaci mravenců na vaší zahradě určitě sledujte.

Mravenci jsou velmi často vidět spolu s mšicemi – oba hmyzy dokonale souhlasí. Mravenci chrání mšice před predátory, jako je kontryhel, a na oplátku se z kustovnice získávají sekrety mšic.

Pokud zaznamenáte na rostlinách mšice nebo nárůst mravenců na zahradě, posypte napadené rostliny křemelinou a také mraveniště.

Zbavte se slimáků a slimáků

Křemelina se doporučuje i jako účinný lék na slimáky – stačí kolem rostliny udělat malé bílé kolečko a slimáci už nebudou mít k rostlině přístup.

Kompost

Kompost je vynikající přírodní hnojivo jak na záhony, tak na zeleninu či ovoce. A není žádným překvapením, že se v kompostu často vyskytují nejrůznější červi – pomáhají při zpracování nejrůznějších odpadů. Pokud si ale přesto škůdce v kompostu všimnete, nasypte tam křemelinu a škůdci by měli zmizet sami.

Skvělý doplněk k domácím rostlinám

Křemelina slouží také k provzdušnění půdy, k udržení fixace hnojiva a jeho rychlejšímu a efektivnějšímu přenosu ke kořenům rostliny.

Při výsadbě rostlin nejen na volném prostranství nebo ve skleníku, ale i doma, můžete zeminu smíchat s trochou křemeliny – zvýší se tím cirkulace vzduchu a půda bude mít lepší drenážní vlastnosti.

Ochrana proti hlodavcům

Hlodavci, ale i slimáci, mravenci nebo mšice mohou zahrádkám také silně poškodit. Hlodavce většinou odpuzuje citron nebo máta peprná, ale smíchání těchto složek s křemelinou je mnohem účinnější a spolehlivější řešení.

Pokud tento prášek smícháte s pár kapkami citronové šťávy nebo mátového esenciálního oleje – budete mít skvělou zbraň proti hlodavcům.

Díky tomu, že je křemelina vysoce porézní, vůně šťávy nebo oleje bude silnější a bude se šířit dále. Kromě toho si citron nebo olej smíchaný se zemí zachová svou vůni mnohem déle.

Kaše a roztoči

Rostliny, které napadají komáři, můžete také posypat křemelinou, abyste se jich zbavili.

Mezitím, abyste se zbavili klíšťat na vaší zahradě – posypte tyto pozemky na stinných místech nebo ve vyšších školkách.

Moučnivka

Křemelina dokáže porazit ty nejrozmanitější a nejmenší škůdce – proto stav svých zahradních rostlin bedlivě sledujte a v případě potřeby je bez čekání zlikvidujte.

Křemelina pomáhá i proti padlí, které se na rostlinách projevuje bílými, našedlými nebo hnědými usazeninami na rostlinách. Chcete-li se zbavit těchto chorob – posypte poškozenou rostlinu křemelinou nebo smíchejte tento materiál s vodou a použijte jako sprej.

Video z křemeliny a jak ji používat:

Zdroj.youtube