Antivirový účinek

Některé druhy medu mají antivirové vlastnosti, proto se předpokládá, že mohou pomoci při léčbě nebo prevenci nachlazení, chřipky a dalších onemocnění způsobených viry. Laboratorní studie zjistila, že med Manuka byl schopen zastavit viry chřipky . Vědci dospěli k závěru, že med, zejména med Manuka, fungoval téměř stejně dobře jako antivirotika.

Chrání zdraví srdce

Několik klinických a laboratorních studií studovalo výhody česneku. Mayo Clinic uvádí, že antioxidanty v medu mohou pomoci chránit před srdečními chorobami. Předpokládá se, že česnek snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice, protože snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje vzniku krevních sraženin, zlepšuje strukturu cév, činí je pružnějšími a chrání před arteriosklerózou .

Česnek
Špatný LDL cholesterol je hlavní příčinou ztuhlosti krevních cév. Výzkum na potkanech ukázal, že česnek snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Krysy byly krmeny česnekovým práškem nebo surovým česnekovým extraktem. K určení účinků česneku na snížení cholesterolu u lidí je zapotřebí více výzkumu.

Česnek a med zlepšují paměť

Česnek a med jsou bohaté na antioxidační sloučeniny, které posilují imunitní systém a chrání mozek před demencí a Alzheimerovou chorobou. K potvrzení této akce je zapotřebí další výzkum. Výtažky z letitého česneku podle některých studií obsahují velké množství antioxidantu kyseliny chiolové, o které se předpokládá, že chrání mozek před poškozením v důsledku stárnutí a nemocí a u některých lidí tak posiluje paměť a koncentraci.

Jak používat česnek a med?

Nejvíce zdravotních výhod má čerstvě rozdrcený nebo nasekaný česnek. Česnekový prášek a vyzrálý česnekový extrakt jsou také dobré, zatímco česnekový olej má méně zdravotních výhod, ale používá se jako koření. Neexistují žádné doporučené dávky pro čerstvý česnek. Některé klinické studie naznačují, že 150 až 2 400 miligramů česnekového prášku denně může poskytnout zdravotní výhody.

Med lze použít jako prostředek proti kašli, nachlazení, bolestem v krku. Mayo Clinic doporučuje používat citrusový med, eukalyptový med. Tip je přidat lžíci medu do vlažných bylinných čajů pro zmírnění příznaků nachlazení a chřipky . Med lze také použít jako zklidňující prostředek na alergické vyrážky, akné a další podráždění pokožky. Používá se k hojení ran, popálenin a škrábanců na kůži.

Med a česnek – použití při vaření

Zálivkou na salát může být kombinace medu a česneku. Tip je použít čerstvě nasekaný česnek a med. Česnek fermentovaný s medem je druh „nakládaného“ česneku . Při pokojové teplotě lze skladovat až měsíc.

Očištěné stroužky česneku vložíme do čisté a sterilní nádoby. Víko můžete sterilizovat vařením ve vodě. Česnek je zcela pokrytý medem . Sklenice se uzavře a po třech dnech otevření malé bublinky v medu znamenají, že česnek začal kvasit. Sklenice se znovu uzavře a před použitím se nechá stát alespoň týden.

Med, česnek, citron, zázvor
Možné vedlejší účinky česneku a medu

Výživové a zdravotní sloučeniny česneku a medu mohou u některých lidí způsobit vedlejší účinky nebo reakce. Suplementace je povolena pouze na doporučení lékaře.

Česnek může způsobit alergické reakce a česnekové doplňky nebo konzumace velkého množství česneku může ředit krev a zvýšit riziko krvácení. Česnek může způsobit negativní interakci s léky na ředění krve, jako je salicylát (aspirin), warfarin, klopidogrel.

Med, cukrovka a alergické reakce

Konzumace medu může zvýšit hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou. Rada zní, že se v těchto případech musí používat se souhlasem lékaře. Nejsou známy žádné reakce medu s jinými léky. Lidé alergičtí na pyl mohou užívat med pouze s předchozím lékařským souhlasem. Med může způsobit alergické reakce, jako jsou: kašel, potíže s dýcháním, otok obličeje nebo hrdla, závratě, nevolnost, zvracení, slabost, mdloby, pocení, kožní reakce, nepravidelný srdeční tep.