Jak vyrobit kolagenový vývar?

Tato polévka je kostní vývar na bázi dřeně, chrupavek, kuřecích nohou nebo hovězích hrudí. Tyto části masa sice denně neoceníme, ale právě v nich se hromadí nejvíce prospěšného kolagenu pro zdraví a krásu. Aby se však dostal ven, je třeba vývar  velmi dlouho dusit na mírném ohni . Absolutní minimum jsou 4 hodiny, ale čím déle, tím lépe, protože právě díky pomalému vaření vzniká hodnotný glutamin. Dobrý kolagenový vývar proto musí být mírně hustý a viskózní a po vychladnutí by měl ztuhnout na rosol.

Další extrémně důležitou složkou tohoto receptu je jablečný ocet, který vám umožní extrahovat z kostí plné živiny . Pokud ho nemáte po ruce, můžete jako náhradu použít i citronovou šťávu, která poslouží stejně dobře. Nemusíte se bát, protože obě tyto kyselé složky v tak malém množství neovlivňují chuť vývaru. 

Recept na kolagenový vývar

Ingredience:

  • 2 kg kostní dřeně
  • 1 kg kuřecích nohou a krku
  • 0,5 kg drůbežích drobů
  • 3 litry vody
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 kořeny petržele
  • půl celeru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl a pepř na dochucení

Příprava:

1. Nejprve důkladně omyjte všechny kosti a těla a poté je vhoďte do velkého hrnce. Vše zalijeme vodou s přídavkem octa a dáme vařit na nízký výkon hořáku.

2. Když se vývar začne vařit, stáhněte plamen na minimum a nechte pár hodin odstát. Poslední 2 hodiny před koncem vaření přidejte zeleninu a bylinky. 

3. Až úplně nakonec přidáme koření a vývar přecedíme přes sítko nebo gázu.