Jak vyrobit kolagenový vývar?
Tato polévka je kostní vývar na bázi dřeně, chrupavek, kuřecích nohou nebo hovězích hrudí. Tyto části masa sice denně neoceníme, ale právě v nich se hromadí nejvíce prospěšného kolagenu pro zdraví a krásu. Aby se však dostal ven, je třeba vývar velmi dlouho dusit na mírném ohni . Absolutní minimum jsou 4 hodiny, ale čím déle, tím lépe, protože právě díky pomalému vaření vzniká hodnotný glutamin. Dobrý kolagenový vývar proto musí být mírně hustý a viskózní a po vychladnutí by měl ztuhnout na rosol.
Další extrémně důležitou složkou tohoto receptu je jablečný ocet, který vám umožní extrahovat z kostí plné živiny . Pokud ho nemáte po ruce, můžete jako náhradu použít i citronovou šťávu, která poslouží stejně dobře. Nemusíte se bát, protože obě tyto kyselé složky v tak malém množství neovlivňují chuť vývaru.
Recept na kolagenový vývar
Ingredience:
- 2 kg kostní dřeně
- 1 kg kuřecích nohou a krku
- 0,5 kg drůbežích drobů
- 3 litry vody
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 kořeny petržele
- půl celeru
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl a pepř na dochucení
Příprava:
1. Nejprve důkladně omyjte všechny kosti a těla a poté je vhoďte do velkého hrnce. Vše zalijeme vodou s přídavkem octa a dáme vařit na nízký výkon hořáku.
2. Když se vývar začne vařit, stáhněte plamen na minimum a nechte pár hodin odstát. Poslední 2 hodiny před koncem vaření přidejte zeleninu a bylinky.
3. Až úplně nakonec přidáme koření a vývar přecedíme přes sítko nebo gázu.