postup:

Do hrnce si nalijeme olej a přidáme máslo. Dáme ohřát na sporák dokud se máslo nerozpustí a nesmíchají se s olejem. Do větší mísy si nalijeme horké mléko, přidáme 10 g sušeného droždí, cukr, vanilkový cukr, vejce, sůl a vše důkladně vyšleháme metličkou. Nalijeme směs oleje a másla a znovu důkladně promícháme (trochu této směsi si odložíme na potírání). Postupně přimícháváme mouku a vypracujeme nelepivé těsto. Posypeme moukou a necháme kynout půl hodiny.

Nakynuté těsto si přendáme na pracovní desku, vyformujeme do válce a nakrájíme na několik přibližně stejných kousků. Nejdříve z nich vyformujeme kuličky a pak je přitiskneme na placku. Plech na pečení si pokryjeme pečícím papírem a placky ukládáme vedle sebe. Vezmeme si užší pohár a dno pomoučníme. Přitlačujeme pohár na každý placku, aby se nám vytvořila jamka na džem.

Přikryjeme bavlněnou utěrkou a necháme 10 minut kynout. Potřeme směsí oleje a másla, kterou jsme si odložili a dáme upéct. Když jsou koblihy zlatavé, vyjmeme je a do každé jamky dáme lžičku meruňkového džemu (můžeme plnit i jinou libovolnou náplní). Na závěr můžeme posypat strouhaným kokosem.

Zdroj:dobrenoviny.sk