6) Zlepšují kvalitu zubů a kostí
Vajíčka patří vedle slunečního záření mezi jeden z nejvydatnějších zdrojů vitamínu D, který je potřebný pro dobrou kondici svalů a kostí.
Vitamin D zlepšuje absorpci a využití vápníku z jídla. Je také důležitý pro srdce, střeva a celkový metabolismus.
7) Zkvalitňují pokožku a vlasy
Nemůžete očekávat, že budete mít kvalitní vlasy a pokožku bez látek nacházejících se ve vajíčkách.
Jde hlavně o vitamíny B2, B5 a B12.
8) Zlepšují zrak
Vaječné žloutky obsahují lutein a zeaxantin.
Tyto látky snižují riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace a kataraktů, které jsou dvěma hlavními příčinami špatného vidění a slepoty ve vyšším věku.
Podle studie publikované v Americkém žurnálu klinické výživy, pravidelná konzumace vaječných žloutků zvyšuje hladinu zeaxantinu v těle o 114 až 142%. Hladiny luteinu vzrostou o 28 až 50%.
9) Podporují hubnutí
Pokud se snažíte zhubnout, pak se nedívejte jinam než na vajíčka. Dokáží vám pomoci spálit tuk a shodit kilogramy navíc.
Osm týdnů trvající studie zjistila, že lidé konzumující vajíčka zhubli o 65% více než ti, kteří je nekonzumovali.
Jelikož mají přímo ideální nutriční hodnoty, tak zajistí, že vám během hubnutí či diety nebudou chybět žádné důležité živiny. Vejce můžete jíst na měkko i na tvrdo.
10) Dodávají pocit zasycení
Vajíčka jsou bohatá na bílkoviny. Někteří experti je dokonce používají jako míru pro měření množství bílkovin.
Studie potvrdily, že potraviny bohaté na bílkoviny ovlivňují chuť k jídlu. Na seznamu potravin, které vás zasytí, jsou vajíčka někde na jeho vrcholu.
11) Snižují stres a úzkost
Již jsme se v předchozím bodě zmínili o esenciálních aminokyselinách. Aminokyseliny totiž také výrazně ovlivňují vaše duševní zdraví.
Studie z roku 2004 provedená Národní akademií věd v USA ukázala, že stres a úzkost můžete zredukovat úpravou hladiny serotoninu v těle.
A právě aminokyselina L-tryptofan je stavebním prvkem, ze kterého tělo vytváří uvedený „hormon štěstí“.
12) Zvyšují energii a potlačují únavu
Vitamin B2 a další vitaminy skupiny B jsou dobré pro tvorbu energie, protože se podílejí na přeměně potravy na palivo pro buňky.
Pouze jedno vajíčko obsahuje až 15% denní doporučené dávky vitamínu B2.
Vajíčka nejen dodávají vašemu tělu energii, ale i ho tónují (zeštíhlují, zlepšují poměr mezi svalovou hmotou a tělesným tukem).
Sledujte nás na Facebooku
https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/?fref=ts