6) Zlepšují kvalitu zubů a kostí

Vajíčka patří vedle slunečního záření mezi jeden z nejvydatnějších zdrojů vitamínu D, který je potřebný pro dobrou kondici svalů a kostí.

Vitamin D zlepšuje absorpci a využití vápníku z jídla. Je také důležitý pro srdce, střeva a celkový metabolismus.

7) Zkvalitňují pokožku a vlasy

Nemůžete očekávat, že budete mít kvalitní vlasy a pokožku bez látek nacházejících se ve vajíčkách.

Jde hlavně o vitamíny B2, B5 a B12.

8) Zlepšují zrak

Vaječné žloutky obsahují lutein a zeaxantin.

Tyto látky snižují riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace a kataraktů, které jsou dvěma hlavními příčinami špatného vidění a slepoty ve vyšším věku.

Podle studie publikované v Americkém žurnálu klinické výživy, pravidelná konzumace vaječných žloutků zvyšuje hladinu zeaxantinu v těle o 114 až 142%. Hladiny luteinu vzrostou o 28 až 50%.

9) Podporují hubnutí

Pokud se snažíte zhubnout, pak se nedívejte jinam než na vajíčka. Dokáží vám pomoci spálit tuk a shodit kilogramy navíc.

Osm týdnů trvající studie zjistila, že lidé konzumující vajíčka zhubli o 65% více než ti, kteří je nekonzumovali.

Jelikož mají přímo ideální nutriční hodnoty, tak zajistí, že vám během hubnutí či diety nebudou chybět žádné důležité živiny. Vejce můžete jíst na měkko i na tvrdo.

10) Dodávají pocit zasycení

Vajíčka jsou bohatá na bílkoviny. Někteří experti je dokonce používají jako míru pro měření množství bílkovin.

Studie potvrdily, že potraviny bohaté na bílkoviny ovlivňují chuť k jídlu. Na seznamu potravin, které vás zasytí, jsou vajíčka někde na jeho vrcholu.

11) Snižují stres a úzkost

Již jsme se v předchozím bodě zmínili o esenciálních aminokyselinách. Aminokyseliny totiž také výrazně ovlivňují vaše duševní zdraví.

Studie z roku 2004 provedená Národní akademií věd v USA ukázala, že stres a úzkost můžete zredukovat úpravou hladiny serotoninu v těle.

A právě aminokyselina L-tryptofan je stavebním prvkem, ze kterého tělo vytváří uvedený „hormon štěstí“.

12) Zvyšují energii a potlačují únavu

Vitamin B2 a další vitaminy skupiny B jsou dobré pro tvorbu energie, protože se podílejí na přeměně potravy na palivo pro buňky.

Pouze jedno vajíčko obsahuje až 15% denní doporučené dávky vitamínu B2.

Vajíčka nejen dodávají vašemu tělu energii, ale i ho tónují (zeštíhlují, zlepšují poměr mezi svalovou hmotou a tělesným tukem).

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/?fref=ts