Vepřové maso se nevyznačuje pouze přítomností nebezpečných bakterií. Běžně se v něm nacházejí i různé druhy parazitů a zdroje infekcí, které se také mohou přenést na člověka.

Jde hlavně o následující druhy:

  • Teano solium  – střevní parazit, který napadá různé tkáně a vyvolává ztrátu chuti k jídlu
  • Menangle infekce  – způsobuje horečky, husí kůži, migrény a pocení
  • Svalovec  – parazitický červ vyvolávající otoky, myalgie, horečky a nevolnosti
  • Hepatitida E  – virové infekce způsobující únavu, nevolnost a žloutenku. Závažnější případy mohou vést k fibróze a cirhóze jater.

Studie ukazují, že důkladné vaření dokáže snížit riziko přenosu parazitů a infekcí. Neexistuje však stanovena teplota, při které se zaručeně zničí všechny cizorodé organismy nebo jejich spory.

Jaká pravidla dodržovat při pojídání vepřového

Pokud i navzdory všemu dosud uvedenému stále chcete konzumovat vepřové maso, snažte se dodržovat následující pravidla:

1. Kontrola teploty vaření

Během vaření či pečení masa používejte potravinářský teploměr se sondou, abyste se přesvědčili, že je maso dosáhne optimální teplotu v celém svém objemu.

Je nezbytné, aby se v něm zničily všechny cizí organismy.

Teplota by nikdy neměla klesnout pod 62C a při mletém mase pod 71c.

Ideální je řádně dlouhodobé vaření v 100˚C vodě jako opékání, kde je těžší změřit teplotu hlavně při hrubších kouscích masa.

2. Oddělení od jiných potravin

Vepřové maso držte důkladně odděleny od ostatních potravin.

Jedná se hlavně o ty, které se konzumují syrové, jako například zelenina.

3. Důkladné mytí rukou

Nezapomeňte si vždy důkladně umýt ruce po manipulaci s masem.

Snažte se v maso zpracovat najednou, abyste minimalizovali riziko, že dojde ke kontaminaci jiných potravin nebo kuchyňského nářadí jako jsou nože, krájecí desky a podobně.

4. Zdravé vepřové

Při nákupu masa upřednostníte takové, kde byly prasata chována bez antibiotik, hormonů či jiných léčiv.

Nejlepším výběrem je koupě bio vepřového masa, u kterého je přísný zákaz používání nebezpečných substancí.

5. Nedejte se oklamat zavádějícími označeními na obalu

Někdy se zvyknou na obalech uvádět zavádějící označení jako „přírodní“, „z horských oblastí“ nebo „100% slovenské“, které nemají nic společného s užíváním antibiotik.

Důležité jsou přímé vyjádření jako „bez antibiotik“, „bez hormonů“ nebo „bio“.

Je Bio vepřové řešením?

Bio vepřové maso je určitě zlepšením oproti tomu běžnému masu z tradičních velkochovech. Přesto však i nadále existují důvody pro obavu.

Prasata chovaná běžně ve výběhu nebo na poli jsou extrémně náchylné k infekci parazitem svalovec spiralis, jinak nazývaná také jako prasečí červ. Ten patří mezi nejobávanější druhy parazitů.

Důkladné vaření ho dokáže zneškodnit, ale musíte důsledně dodržovat pravidla pro správnou přípravu masa, hlavně, aby bylo důkladně uvařené v celém svém objemu.

Řešením může být i  příležitostná konzumace vepřového . Stále však existuje riziko, že s každou jeho konzumací roste i riziko přenosu některého z mnoha onemocnění popsaném v tomto článku.

Další důvody pro obavy

Jak by dosud popsané problémy týkající se vepřového masa nestačily, je toho ještě víc.

V našich končinách se totiž až  97% prasat chová v uzavřených a prostorově omezených podmínkách  na veľkofarmách.

Tato zvířata nikdy nemají šanci se proběhnout po zelené trávě, nadýchat čerstvého vzduchu nebo hrát jen tak na slunci. Jsou natištěné v malých ohradách, krmena umělými krmných směsí s přidanými léky, které je mají udržovat při životě a relativním zdraví.

K tomu jsou nuceny žít na vlastních výkalech, moči a zvratky.

V důsledku toho  až 1 /4  prasat trpí svrabem  – velmi nepříjemným, až mučivým onemocněním kůže, který neprochází.

Bohužel, většina prasat žijí v podmínkách, kde jsou nuceny dýchat otravné plyny jako amoniak, který se vytváří z moči a výkalů.

Tyto výpary poškozují jejich plíce až do takového stádia, že  přes 80% prasat v době porážky trpí chronickým zánětem plic .

závěr

Teror, které musí tato zvířata inteligentnější jako psi snášet, nemá konce kraje. To, co jsme napsali v tomto článku je pouze vrcholem ledovce. Přibližnou představu jste si však zřejmě již vytvořili.

Opravdu je hodné uvážení, zda konzumace vepřového masa stojí za to riziko poškození zdraví a zároveň za utrpení těchto zvířat.

Zdroj.somzena.sk