Poznámka! Pokud se opozdíte a poupata již začínají kvést, pak v tomto případě bude vysoká pravděpodobnost poškození samotných pupenů a vážného poškození (popálení) vašeho keře.

Při výběru data pro ošetření rybízu vroucí vodou se tedy musíte nejprve zaměřit na stav keře: neměl by se probudit, tím méně pupeny.

Pokud jde o přibližné doby zpracování, pak například pro střední pruh – to je konec března – první polovina dubna, pro Leningradskou oblast – druhá polovina dubna. Na jihu Ruska ještě dříve – v březnu a na Sibiři a Uralu – koncem dubna.

Nicméně! Nestává se to jednou za čas – jaro přichází nečekaně každý rok, takže se nejprve zaměřte na vzhled keře.

Jak se připravit na zpracování rybízu s vroucí vodou:

Pozorně prohlédněte keře, zda neobsahují abnormálně oteklé pupeny (roztočové pupeny) a odstranit je mechanicky, tzn. ručně odřízněte všechny infikované ledviny.

Půjde na ně samozřejmě i vařící voda, ale ruční sběr klíštěte zaručeně zbaví. Všechny odebrané ledviny je samozřejmě nutné odnést a spálit.

  • Připravte si železnou nebo plastovou konev s rozprašovačem.

Moderní plastové konve jsou zpravidla určeny pro 100stupňové tekutiny, ale je lepší zkontrolovat (obvykle jsou povolené teploty uvedeny na dně).

  • Aby se vroucí voda dostala do všech problémových oblastí a zničila všechny škůdce, je žádoucí svažte všechny větve do jednoho svazku(svažte keře provazem do kruhu a stáhněte je k sobě).

Snížíte tak spotřebu samotné vařící vody a zefektivníte postup.

  • Někteří zahradníci se domnívají, že je nutné dodatečně chránit kořenový systém a položit desky, plastový hadřík pod keř a mulč. To je však zcela zbytečné. Při zálivce vařící vodou kořeny nepoškodíte., protože nedostane se k nim vroucí voda, ale jen teplá voda.
  • A hlavně – připravte si vařící vodu!
  • Zatímco vaříte vodu, nalijete ji do konve, přinesete ji na místo a zahájíte proces nalévání keřů, voda se poněkud ochladí. To je normální (70-80 stupňů).

Jak přímo zpracovat rybíz vařící vodou:

  • Se sebevědomými pohyby konve nahoru a dolů obejděte keř ze všech stran, rovnoměrně zavlažujte větve, přičemž doba expozice jedné oblasti by neměla přesáhnout více než 3-5 sekund.
  • Pokud jde o spotřebu vařící vody na 1 keř, je důležité přelít všechny větve.