Pro přípravu tinktury kaštanu potřebujete:

  • jírovec maďal
  • Alkohol s objemem alespoň 40%
  • Nádobu na louhování, nádobu z tmavého skla pro skladování
  • Něco na scezení tekutiny
  • Lahve z tmavého skla na uskladnění tinktury
  • Volitelné – několik bobulí jalovce na zvýšení účinku kaštanů

Jak tinkturu vyrobit:

  1. Umyjte kaštany a nakrájejte na čtvrtky, kůru nemusíte odstraňovat.
  2. Vložte kusy kaštanů do uzavíratelné nádoby ze skla a zalijte alkoholem, případně přidejte jalovce.
  3. Zavřete pohár a nechte louhovat čtyři až šest týdnů na místě chráněném před světlem.
  4. Jemně pretrpte každé dva dny, aby se aktivní složky lépe rozpustili.
  5. Po uplynutí tohoto času sceďte tinkturu a naplňte ji do lahví tmavého skla.

Použití tinktury z kaštanu

Cenné dezinfekční, protizánětlivé a antibakteriální látky mohou pomoci při mnoha onemocněních, ať už z venku, nebo zevnitř.  Aescin posiluje buňky a chrání je před škodlivými látkami. Navíc blahodárně ovlivňuje i stav žil a skutečně dokážou pomoci zmírnit problémy s křečovými žilami, léčí také oběhové onemocnění a žilní onemocnění. Doporučená dávka je 10 až 30 kapek dvakrát až třikrát denně. Můžete také potírat postižené oblasti s tinkturou na uvolnění křečových žil, ke zmírnění  bolesti kloubů  , svalů, při syndromu karpáleno tunelu,  ekzému ,  zánětu pokožky a vyrážkách .

Tinktura z kaštanu může také poskytnout úlevu při  revmatismu  a  žaludečních křečích  . Proto se doporučuje dvakrát až třikrát denně 15 až 20 kapek . Aplikovat tinkturu zvenku také pomáhá s revmatickými potížemi.

Poznámka  : Jedna dávka by neměla nikdy  překročit 50 kapek . Při čerstvých zraněních, vředech a jiných akutních problémech se má dávka udržovat na minimu. Protože obsažené saponiny mohou okamžitě přejít do krve a vést k nevolnosti a břišní bolesti. Tinktura obsahuje alkohol, proto ji nedávejte dětem.

Zdroj:Tojenapad.sk