Podle původní receptury obsahuje karmelitánská voda kromě meduňky také 13 léčivých bylin a 9 koření. V seznamu ingrediencí jsou mimo jiné: andělika, citron, rozmarýn, levandule, tymián, heřmánek, šalvěj, skořice, muškátový oříšek, anýz, koriandr, hřebíček, santalové dřevo… Díky těmto rostlinám je řazena tato voda mezi velmi léčivé.

Říká se, že karmelitánská voda v zimě hřeje a v létě chladí. Odjakživa se používá k úlevě od bolestí hlavy, deprese, neklidu, strachu, chronické únavy, závratí, bušení srdce, pálení žáhy, nadýmání, revmatických bolestí, menstruačních bolestí…

Dnes ve Francii existují společnosti zabývající se výrobou karmelitánské vody a na obalu je Eau de Melisse des Carmes Boyer. Protože má velmi příjemnou vůni, používá se také jako parfém.

Pro léčebné účely vypijte ráno malou lžičku elixíru zředěného ve sklenici studené vody nebo kostku cukru.

Existuje také zjednodušený recept na přípravu karmelitánské vody, který si může doma připravit téměř každý a zní takto:

Do 1 litru vodky nebo koňaku přidejte 3 čajové lžičky čerstvých lístků meduňky (včetně natě a květů), nasekanou kůru ze dvou citronů (nestříkaných), 1 polévkovou lžíci nasekaného kořene anděliky. Nechte na tmavém a chladném místě odležet asi 10 dní.

Poté přidejte 65 g koriandru, 12,5 g skořice, 12,5 g muškátového oříšku, 1,5 g hřebíčku. Nechte na stejném místě dalších 5 dní. Poté sceďte, přelijte do tmavé láhve a je připraven k použití.

Takto připravená karmelitánská voda samozřejmě není tak silná jako původní verze.

Upozornění: Nápoj se konzumuje pouze v doporučených malých dávkách a nikdy ne čistý, ale vždy ředěný vodou, čajem nebo cukrem. V žádném případě tento nápoj není vhodný pro děti do 12 let.