– Banální účinnost vakcín proti chřipce je přibližně 80-85%. Vakcína proti spalničkám je stejná situace, ti očkovaní proti spalničkám mohou stále onemocnět, takové případy se stávají, říká imunolog Vladimír Bolibok. – Děje se to proto, že ačkoliv je vakcína sama o sobě úplně stejná od dávky k dávce a dávky jsou podávány všem naprosto stejným způsobem, lidé jsou různí. Výsledná imunita závisí na očkovaném, na jeho imunitním systému – je to ona, kdo musí na vakcínu reagovat.

Účinnost vakcíny se počítá ve fázi výzkumu, jehož protokoly jsou pak publikovány v lékařských časopisech. A jsou tam popsány i případy nákazy po očkování.

„V klinických studiích byla vakcína Sputnik V téměř 95% účinná a „v terénu“, když se lidé začali hromadně očkovat, se ukázalo, že účinnost byla více než 97%, říká Bolibok. – Zhruba řečeno, ze sta očkovaných mohou onemocnět dva až tři lidé a nikdo z nemocných nezemře. Dosud nebyl popsán žádný případ, kdy by očkovaný pacient, který měl tu smůlu, že znovu onemocněl koronavirem, zemřel na COVID-19.

Ivan Skorokhodov říká, že hlavním problémem COVID-19 není to, že lidé v zásadě onemocní, ale že to vede k hospitalizacím, komplikacím a nakonec i úmrtím.

– Ale i z vlastní zkušenosti vidím, že jsem na podzim šel a hned viděl: covid. Teď přijdete, koukáte – nevypadá to jako covid, teče to lehce, není tam klasický obrázek, zeptáte se člověka – je očkovaný a stěr je pozitivní, – říká lékař.

Popisuje i případy, kdy pacienti onemocněli druhý nebo třetí den po očkování. Takové situace vyvolávají přirozenou reakci: lidé si myslí, že by neonemocněli, kdyby nebyli očkováni.

– Ve skutečnosti je to statistická kolize, protože žijeme v době pandemie. Co když se člověk nenechal očkovat? Onemocněl by také, ale nebylo by to spojeno s vakcínou, protože nebyl očkovaný, říká lékař. „A pak se nechal očkovat a nakazit. Kdyby byl očkovaný v zimě a teď onemocněl, tak by to s očkováním taky nikdo nespojoval. Infekce v době pandemie je snadná, s vakcínou i bez ní. Spojovat to s vakcínou je nesprávné.

Odborníci proto doporučují, aby i očkovaní lidé nadále dbali na preventivní opatření, včetně nošení roušek.

Zdroj:29.ru