Jitrocel sklízejte nejlépe během léta a jara, její listy pak můžete dát do salátu nebo udělat šťávu v mixéru (lze smíchat s ovocem nebo zeleninou).
Jitrocel má nepopiratelně výjimečné léčivé vlastnosti. Jedna až dvě polévkové lžíce denně stačí k zářit zdravím a energií.

Tradiční recept na výrobu jitrocelového sirupu

Osvědčený domácí recept na přípravu sirupu:

vezměte zavařovací láhev se širokým hrdlem o objemu 5 litrů a na její dno dejte 2 až 3 cm dobře vylisovaných čerstvě natrhaných pohankových listů. Na to se nasype asi 1 cm tmavého cukru a opět vrstva dobře utlačených listů. Takto se pokračuje střídavě s vrstvami cukru a listů, dokud se láhev nenaplní.

Láhev se nechá přes noc přikrytá, doplní se tedy stejným způsobem i druhý den, protože obsah láhve se přes noc usadí. Toto se opakuje, dokud není láhev zcela naplněna. Nyní na zahradě, na chráněném místě kopání jámy, se hrdlo láhve uzavře trojitou vrstvou pergamenového papíru nebo celofánu (nebo pokryje voskem), láhev se umístí do vyhloubené jámy, přikryje se deskou a ještě zatížené kamenem nebo cihlou. Ve výšce kamene nebo cihly se horní část jámy rozšíří a položí se na ni pevnější deska. Nakonec se zbytek jámy zahrabe do země a vedle ní se přilepí malá deska kvůli značce místa.
Láhev nyní stojí v zemi 3 měsíce, obsah láhve se rovnoměrným teplem země vyvaří v sirupu a z listů se pomocí cukru extrahuje šťáva ve formě sirupu. Po uplynutí této doby se láhev opatrně vyjme ze země a celý obsah láhve se dobře vymačká a vzniklý sirup se jednou uvaří.

Vyždímání přes látku, jak se to často dělá, se nedoporučuje, protože takové neúplné vyždímání zanechá příliš mnoho nevyužitých zbytků. Vzniklý sirup plníme do lahví a dobře uzavřeme.
Tento sirup je nejlepší domácí lék proti všem plicním nemocem.

Kdo na něm nemá svůj dvůr nebo zahradu, nemůže tento způsob kvašení provádět rovnoměrným žárem země, ať dá láhev na stále teplé místo, nejlépe ke sporáku. Čím je teplo rovnoměrnější, tím je var příznivější. Přerušením procesu varu ochlazením vzniká méně hodnotný, ne-li zkažený sirup.
V případě potřeby užívají děti sirup několikrát denně čajovou lžičkou, dospělí polévkovou lžící.

Zdroj:animljivosti55.com