Píše Bors.

Autoři článku v časopise Nature porovnali míru ochrany mezi těmi, kteří měli tuto nemoc, a těmi, kteří hledali očkování mRNA po Covidu po delší 12měsíční časové období.

Hlavní zjištění jsou následující:

Naše paměťové B buňky neustále „zlepšují“ vazbu / účinnost antivirových protilátek v měsících následujících po infekci.

To se provádí proti nejzajímavější části viru pro imunitní systém, vazebnému místu receptoru (RBD). V průběhu času se tedy v našem těle vyvíjí stále účinnější obranný arzenál (neutralizující protilátky) na principu méně.

93 procent těch, kteří mají toto onemocnění, má stále schopnost vázat virus po 12 měsících, což se očkováním výrazně zvyšuje. (Pro milovníky čísel: pokud jde o množství IgG, můžeme hovořit o výsledku třicetkrát a pokud jde o neutralizační schopnost, padesátkrát.)

Počet imunitních buněk (RBD-specifických paměťových B buněk) studovaných ve studii se po 12 měsících u osob s přirozenou infekcí mírně snížil 1,35krát, zatímco u osob očkovaných vakcínou mRNA po infekci se významně zvýšil o 8,6krát .

Očkování tedy také kvantitativně pomáhá našemu arzenálu ochrany před virem na úrovni imunitních buněk.
Inzerát

Podle studie mohou být ti, kteří byli také infikováni a očkováni, dlouhodobě chráněni před širokou škálou mutantů.

To může znamenat, že úpravy vakcín pro nové varianty nemusí být prováděny příliš často.

Ve studii to bylo potvrzeno variantami Alpha (britská mutace), Beta (jihoafrická mutace), Gamma (brazilská mutace) a Iota (americká mutace).

Zdroj.tiktok