Další látkou přítomnou v těchto doplňcích je glutaman sodný. Přestože americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a všechny země Evropské unie neuznávají sodnou sůl kyseliny glutamové jako nebezpečnou látku, její nadbytek může být škodlivý.

„Tvrdí, že glutaman sodný je pouze nadměrné nebezpečí. Množství však není specifikováno. A tato látka se nachází téměř v každém zpracovaném produktu. I když název není na etiketě uveden!“ – zdůrazňuje dietoložka Joanna Stachowicz-Skałecka, tvůrce webu „Trenér zdravé stravy“.

Glutamát sodný se také může objevit na etiketě jako E621, MSG, hydrolyzované rostlinné proteiny, autolyzované kvasinky nebo kvasnicový extrakt. Příliš mnoho této chemikálie v každodenní stravě často způsobuje migrény nebo plynatost a může také narušit správné fungování nervového systému u dětí. Specialista varuje, že závažnější účinky se mohou projevit až po několika letech pravidelné konzumace glutamanu sodného.

Abyste neohrozili zdraví své i svých dětí, je lepší z jídelníčku jednou provždy vyřadit koření jako „zeleninu“ a kostky bujónu. Místo toho je lepší přidat do pokrmů více čerstvých bylinek a zeleniny. Můžeme připravit i směs na bázi bylinek, sušené zeleniny a jodizované nebo himalájské mořské soli.

Zdroj:msn.com