Barva jazyka

bledý

bledy-jazyk
Jazyk této barvy je pravděpodobným příznakem problému s trávicím ústrojím. Doprovází ho často i řídká stolice, studené ruce a nohy, únava a nadýmání. Mimořádně světlý a suchý jazyk může signalizovat nedostatek krve, který je doprovázen pocitem úzkosti, závratěmi, poruchami paměti, nespavostí, anémií nebo popraskanými rty.

červený

cerveny-jazyk
Jasně červený jazyk téměř vždy naznačuje infekci v těle. Červené tečky mohou naznačit teplotu nebo zánět v krvi. Tmavě-červená barva indikuje problémy s ledvinami nebo intoxikaci organismu.

jazyk s červenou špičkou

jazyk-s-cervenou-spickou
Špička jazyka je také známá jako oblast srdce. Vzhledem k této skutečnosti, i bez známek jakéhokoliv onemocnění, může jít o citové rozrušení nebo neklid.

jazyk s červenými okraji

jazyk-s-cervenymi-okraji
Takto zbarvený jazyk naznačuje nadměrnou konzumaci pálivých nebo tučných jídel či alkoholu. Přesto podle orientální medicíny se takto dostávají na povrch výsledky dlouhodobého hněvu nebo urážek.

fialový
Nejčastěji je tato barva jazyka způsobena deficitem vitamínu B2. Může se vyskytnout i u žen, které mají bolestivou či nepravidelnou menstruaci nebo u lidí trpících chronickou bolestí.

modrý

fialovy-jazyk
Cyanóza jazyka, tedy modravý až tmavomodrý jazyk, je signálem, abyste okamžitě vyhledali lékařskou pomoc. Naznačuje, že vaše tkáně nemají dostatek kyslíku. Může jít i o onemocnění srdce, cév nebo dýchacích cest.

žlutý

zluty-jazyk
Tento povlak naznačuje onemocnění jater nebo žlučníku. Také za tím může být stagnace potravy v těle a špatné trávení.

zelený

zeleny-jazyk
Tmavý nebo zelenkavý povlak se může objevit při silné otravě organismu, včetně alkoholu.

V čínské medicíně se říká, že jazyk je prodlouženým srdcem, proto je třeba ho občas sledovat, jak vypadá.