Hrubá vrstva bílého povlaku

jazyk3

Pokud je váš jazyk pokryt silnou vrstvou bílého povlaku, není to velmi dobré znamení. Některé systémy v těle si již nemusí plnit své fyziologické funkce a také to může znamenat přítomnost virové infekce.

žlutý jazyk

jazyk4

Tento typ zubního povlaku naznačuje problémy s játry, případně se žlučníkem. Také může být příznakem špatného trávení potravy v těle.

Nerovnoměrně zbarvený jazyk s výraznými rýhami

jazyk5

Toto je znak onemocnění zažívacího ústrojí. V případě, že jsou rýhy velmi hluboké a vypadají téměř jako trhliny, je to důkaz toho, že hladina cukru v krvi je velmi vysoká. Přesnou diagnózu vám ale určí lékař.

Barva jazyku

bledý jazyk

jazyk6

Jazyk, který má bledou nebo světlou barvu, je s největší pravděpodobností příznakem problémů s trávicím ústrojím. Taková barva je často doprovázena i jinými příznaky, jako je například řídká stolice, studené ruce a nohy, únava, či nadýmání.

Velmi světlý a suchý jazyk může také signalizovat nedostatek krve v těle, který je obvykle doprovázen pocitem úzkosti, závratěmi, poruchami paměti, nespavostí, anémií a popraskanými rty.

červený jazyk

jazyk7

Jasně červená barva jazyce poukazuje na přítomnost infekce v těle. Červené tečky na jazyku mohou signalizovat zvýšenou teplotu nebo dokonce zánět krvi. U dětí je to jasný projev snížené imunity. Tmavočervená barva je znamením toho, že můžete mít problémy s ledvinami nebo je znakem intoxikace.

Jazyk s červenou špičkou

jazyk8

Špička jazyka je také známá díky tomu, že odráží stav našeho srdce. Vzhledem k této skutečnosti, červená špička jazyku bez známek nějakého onemocnění znamená, že máme jakýsi zmatek v citové oblasti. Jedná se spíše tedy o psychické problémy.

Jazyk červený kolem okrajů

jazyk9

Takové zabarvení indikuje nadměrnou konzumaci pikantních jídel nebo dokonce i příliš tučných jídel, stejně jako alkoholu. Co se orientální medicíny týká, podle ní takové zbarvení indikuje dlouhodobý hněv nebo závist.

fialový jazyk

Nejčastěji je takové zabarvení jazyka způsobené nedostatkem vitamínu B. Fialový jazyk mají často ženy, které mají složitý menstruační cyklus, případně se objevuje i u lidí trpících chronickou bolestí.

jazyk10

cyanóza jazyka

… nebo jinak nazývaný cyanotický jazyk je signálem toho, že máte okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Tkáně v jazyku totiž nemají dostatečné množství kyslíku. Může to být i znamení onemocnění srdce, postižených cév, srdeční dysfunkce nebo problémů s dýchacími cestami.

žlutý jazyk

jazyk11

V případě, že je jazyk žluté barvy po dlouhou dobu, je to znak onemocnění jater nebo žlučníku. Pokud se nažloutlá barva nachází zejména na přední části jazyka, může se jednat o známku hepatitidy.

zelený jazyk

jazyk12

Tmavozelený nebo nazelenalý jazyk může indikovat otravu jídlem nebo alkoholem.

V čínské medicíně se říká, že jazyk odráží zejména stav srdce. takže sledování jeho stavu je opravdu nutností pro každého z nás. Pokud spatříte nějakou odchylku, pokud se necítíte dobře, nebo jen máte nějaké podezření, pro jistotu vyhledejte lékařskou odbornou pomoc. Podělte se o tento článek se svými přítelkyněmi. Můžete jim pomoci a dokonce i zachránit život.

Zdroj:takprosto.cc